نمایشگاه اتومبیلیتی ۲۰۲۲ مسکو فرصتی برای خودروسازان و قطعه‌سازان ایرانی شد تا با حضوری منسجم و پرقدرت، بخشی از توان این صنعت راهبردی کشورمان را برای تامین نیازهای خودروسازی روسیه به نمایش بگذارند. فرصت بی‌بدیلی که در صورت بی‌توجهی به برخی نکات می‌تواند به راحتی از دست برود و ما را از درآمدهای ارزی و فرصت تکمیل صنایع آسیب دیده از کشورمان در تحریم‌ها محروم کند.

با توجه به وضع تحریم‌ها علیه روسیه از سوی غربی‌ها در پی مناقشه این کشور با اوکراین، صنعت خودروسازی این کشور چیزی حدود دو سوم توان خود را از دست داد و تیراژ تولید خودرو در آن به‌شدت افت کرد. همچنین با توجه به حضور برندهای بزرگ خودرویی جهان در بازار بزرگ روسیه که پس از تحریم‌های یاد شده یک به یک این کشور را ترک کرده و یا در حال ترک آن هستند، بازار خودروی روسیه در حال تجربه یک دوره افول و رکود است، به‌طوری که اکنون نیاز بالایی به خودرو، قطعات و لوازم یدکی خودرو و خدمات افترمارکت در این کشور وجود دارد.

مسکو پایتخت روسیه با برگزاری نمایشگاه اتومبیلیتی ۲۰۲۲ از ۳۱ مرداد تا سوم شهریورماه ۱۴۰۱ (برابر با ۲۲ تا ۲۵ اوت ۲۰۲۲) میزبان خودروسازان، قطعه سازان و صنعتگرانی از کشورهای روسیه، ایران، ترکیه، چین و برخی دیگر از کشورها بود.

آنچه در این نمایشگاه مشاهده شد، اشتیاق بیش از حد و استقبال فراتر از انتظار از صنعت خودروسازی و قطعه‌سازی ایران بود. جمهوری اسلامی ایران با ۹۰۰ متر مربع غرفه سازی و در اختیار داشتن یک‌هزار و ۷۰۰ مترمربع سالن به صورت متمرکز و حضور پاویون ایران در این سالن با همراهی ایران‌خودرو و سایپا و قطعه‌سازان بزرگی همچون کروز، آذین خودرو و …، پس از روسیه بیشترین متراژ نمایشگاه را در اختیار داشت.

 

اهداف حضور شرکت‌های ایرانی در نمایشگاه

توسعه صادرات خودرو و قطعات از ایران، نخستین هدف از این حضور پرشور بود. در زمینه قطعات خودرویی، آنچه روس‌ها پیش از برپایی نمایشگاه طی فهرستی از ایرانی‌ها خواسته بودند، همه از سوی شرکت‌های حاضر در نمایشگاه قابلیت تامین داشت.

واردات قطعات مورد نیاز از روسیه، هدف دوم بود. لازم به ذکر است خودرویی نظیر ال۹۰ پیش از این در هر دو کشور تولید می‌شد که اکنون با توقف مواجه است و شرکت‌های دو طرف می‌توانند با بررسی همه جوانب کار، این خودرو و سایر خودروهایی که روی همین پلتفرم تولید می‌شده را به مدار تولید بازگردانند.

تبادل فناوری و دانش فنی و در نهایت تولید مشترک خودرو و قطعه در خاک روسیه و خاک ایران، دو هدف اصلی دیگر حضور در این نمایشگاه بود. تحریم شدن کشور روسیه از یک سو و تداوم تحریم‌های ظالمانه علیه کشورمان، ائتلاف دوجانبه نانوشته‌ای را ایجاد کرده بود که هم امید را به صنعتگران روسی بازگرداند و هم فرصتی استثنایی برای قطعه سازان و خودروسازان ایرانی شد.

در چند روز برپایی این نمایشگاه، ۷۰۰ میلیون یورو تفاهم‌نامه بین شرکت‌های قطعه ساز و خودروساز ایرانی و روسی منعقد شد که می‌تواند به مرحله اجرا برسد و این تازه نقطه شروع همکاری‌هاست.

حضور مقام‌های بلندپایه دو کشور و در راس همه آنها، آقای فاطمی‌امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان و آقای کریم‌اف، معاون نخست وزیر روسیه حاکی از اهمیت این نمایشگاه بود. همراهی و همکاری سفیر محترم ایران در روسیه از ابتدا تا انتهای برگزاری نمایشگاه کمک و دلگرمی شایان توجهی به فعالان صنعتی محسوب می‌شود. همچنین کمر همت بستن سازمان توسعه تجارت و شخص آقای پیمان پاک معاون وزیر صمت و حضور سایر افراد از جمله رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، معاون امور حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت و مدیرعاملان دو خودروسازی بزرگ کشور در این نمایشگاه برون‌مرزی بی بدیل بود.

در کوران برگزاری این نمایشگاه، نشست هایی بین معاونان وزیر صمت با همتایان روسی و همچنین فعالان خودرویی و قطعه سازی ایرانی و روسیه برگزار شد. صحبت‌ها و توافقاتی که با «ازبر بانک» روسیه به‌ویژه در زمینه تامین سرمایه‌گذاری‌های لازم در خاک روسیه و تامین مالی پروژه‌های مشترکی که شکل خواهد گرفت، نکته مهم دیگر این رویداد و جزو دستاوردهای کشورمان بود.

در مقابل، تولید قطعه و تحویل به خودروسازان روسی و تولید خودرو (چه با برند و پلتفرم مشترک و چه توسط ایرانی ها در روسیه) فرصت‌های بالقوه‌ای است که برای این همسایه شمالی فراهم شده است.

با این وجود، حضور دو رقیب جدی یعنی ترکیه و روسیه و صنعتگران دو کشور، در این نمایشگاه خودنمایی می‌کرد.

 

لزوم تشکیل تیمی از کارشناسان برای پیگیری همکاری بین شرکت‌های ایرانی و روسی

با وجود همه مزایای و فرصت‌های یاد شده، اما به اعتقاد کارشناسان، باید تیمی از کارشناسان خبره برای پیگیری مصوبات و تصمیمات همکاری بین شرکت‌های ایرانی و روسی تشکیل شود، در غیر این صورت تصمیمات، مصوبه‌ها و تفاهم‌نامه‌های منعقده پیگیری نشود، هیچ چیز عاید کشورمان نخواهد شد.

این تیم باید متشکل از کارشناسانی خبره از خودروسازان، انجمن قطعه‌سازان، وزارت صمت، اتاق بازرگانی، سازمان توسعه تجارت و معاونت حمل و نقل وزارت صمت و در تعامل با وزارت امور خارجه و سفارت ایران در روسیه تشکیل شود.

برپایه آمارها، روسیه یک بازار بزرگ با حجم سالیانه ۲۷۰ میلیارد یورو است که ۵۸ درصد معاملاتش با اروپا انجام می‌شود و با توجه به تحریم این کشور حتی اگر بتوانیم ۱۰ درصد این بازار را در اختیار بگیریم به معنای تجارت ۲۷ میلیارد یورویی است که پتانسیل بالایی محسوب می‌شود.

اکنون فضای همکاری بسیار خوبی بین دو کشور وجود دارد که باید با استفاده از این فضا در جهت روابط برد- برد، از فرصت‌سوزی جلوگیری کنیم.

کارشناسان خواستار تشکیل نمایشگاه دائمی برای شرکت‌های ایرانی در روسیه و استفاده از سیستم‌های تبلیغی و ترویجی این کشور در جهت بازاریابی برای محصولات و تولیدات ایرانی، همچنین ارائه مشوق‌هایی برای تجار و صنعتگران از جمله لغو ویزا برای حضور راحت‌تر در این کشور هستند تا برنامه‌های توسعه صادرات در روسیه با قدرت و قوت بیشتری دنباله‌گیری شود.

نمایشگاه اتومبیلیتی ۲۰۲۲ مسکو با حضور معاون نخست وزیر روسیه، سفیر ایران در روسیه و وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان افتتاح شد که در محل نمایشگاه‌های بین المللی مسکو (Expo Center) با حضور حدود ۶۰۰  شرکت از ۱۸ کشور از جمله چین و ترکیه و در ۳۰ هزار متر مربع فضای نمایشگاهی برگزار شد.
این بزرگترین حضور نمایشگاهی ایران در سطح بین‌المللی بود، به‌طوری که جمهوری اسلامی ایران در پاویونی با یک‌هزار و ۷۰۰ متر مربع سالن اختصاصی و ۹۰۰ متر غرفه، بزرگترین کشور حاضر در این نمایشگاه بود که چنین حضوری در تاریخ نمایشگاه های برون‌مرزی کشورمان بی‌نظیر است و شرکت‌های خودروساز و قطعه‌ساز ایرانی آخرین دستاوردها و محصولات خود را در معرض دید قرار دادند.

بیش از ۵۰ شرکت ایرانی در قالب ۱۵۰ نفر غرفه‌دار و هیات همراه در این نمایشگاه حضور داشتند. نمایشگاهی که نقطه شروعی در مراودات خودرویی دو کشور محسوب می‌شود و گرچه پیش از ایران، چینی‌ها و ترک‌ها در این بازار بزرگ حضور یافتند، اما باید با استفاده از این فرصت تاریخی، درس‌گرفتن از فرصت‌سوزی‌های گذشته، همچنین ارائه مشوق‌ها و حمایت‌های لازم به تجار و صنعتگران، مراقب بود تا بازار را به رقبای ترکیه‌ای و چینی واگذار نکنیم.


لینک کوتاه : http://www.ismapa.com/?p=648
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

اطلاعیه ها

رییس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور با بیان اینکه برخی استانداردهای الزامی تعریف شده برای صنعت خودرو، کاربردی در کشورمان ندارد، بر لزوم پالایش مجدد این استانداردها تاکید کرد.

رییس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: مطابق برنامه ریزی انجام شده از سوی خودروسازان، امسال یک میلیون و ۶۷۰ هزار دستگاه خودرو در کشور تولید می شود.

معاون تدوین و ترویج استاندارد سازمان ملی استاندارد ضمن اشاره به اینکه استانداردهای۱۲۰گانه برای تولید خودرو تدوین شده که اکثریت آن‌ها رفاهی هستند، بر ضرورت فراهم شدن زیرساخت‌ها و شرایط لازم آن‌ها برای تحقق تاکید کرد و گفت که تصمیم‌گیری برای اجرای این استانداردها بر عهده‌ شورای عالی استاندارد است.

رئیس کمیته لوازم یدکی و مبارزه با قاچاق انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور گفت: خودروسازان به دلیل مساله قیمت در استفاده از قطعات سطح کیفی تعریف کرده اند و حتی در نظر داشتند در دو برند قطعات را عرضه کنند؛ یک سری برندهایی که قیمت پایین تری دارد و یک سری برندهایی که قیمت بالاتری دارند.

رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه‌سازی کشور، ضمن تاکید بر توسعه و گسترش خودروهای چینی با افزایش فعالیت خودروسازان چینی و تداوم واردات، نسبت به «چینی‌زده شدن» صنعت خودرو هشدار داده و گفت قطعا این اتفاق، بزرگترین آسیب را به عنوان صنعت قطعه‌سازی داخلی می‌زند.

 رئیس انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودرو کشور با اشاره به اینکه کیفیت تولید کالاها ناشی از درخواست و نیاز تحویل‌گیرندگان است، گفت: تولیدکنندگان بر اساس نیاز و کیفیت مد نظر خودروسازان قطعه تولید می‌کنند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از تلاش‌های «آرش محبی‌نژاد» دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور در پیشبرد اهداف این وزارتخانه و پیشگیری و مبارزه با کالاهای قاچاق و تقلبی تقدیر کرد.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی مساله قیمت‌گذاری خودرو در ایران پرداخت.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو تهران ضمن تاکید بر اینکه خارجی بودن قطعات، دلیلی بر با کیفیت بودن آن‌ها نیست و زمانی‌که کالای بی‌کیفیت و تقلبی وارد کشور شود، جمع کردن آن در سطح توزیع بسیار سخت خواهد بود، معتقد است با اینکه تحریم‌ها دست بسیاری از تولیدکنندگان را در واردات ماشین‌آلات روز دنیا بسته است، اما طی سال‌های اخیر در زمینه تولید کالاهای فوق ایمنی پیشرفت‌های خوبی داشته‌ و حتی آن‌ها را صادر کرده‌ایم.

سازمان بین‌المللی وسایل نقلیه موتوری، اعلام کرده است که ایران توانسته جایگاه شانزدهم جهان از نظر میزان تولید خودرو در سال ۲۰۲۳ را از آن خود کند.

سال ۱۴۰۲ یکی از زیان‌بارترین سال‌ها برای خودروسازان دولتی بود. امیرحسن کاکایی، استاد دانشگاه علم و صنعت و کارشناس بازار خودرو، سال ۱۴۰۳ را یکی از پیچیده‌ترین سال‌های خودروسازان می‌داند.

عملکرد تولیدی خودروسازان کشور در سال گذشته نشان می‌دهد که خصوصی ها با رشد سهم ۲۳ درصدی از کل مجموع تولید خودروی کشور (۱.۳ میلیون دستگاه) سهم ۳۰۶ هزار و ۹۰۹ دستگاهی را به خود اختصاص داده اند که نسبت به یکساله ۱۴۰۱ رشد ۵۸ درصدی یافته است؛ اما دو خودروساز بزرگ کشور با سهم ۷۷ درصدی از مجموع تولید، افت ۰.۹ درصدی تولید را ثبت کرده‌اند.

دبیر انجمن خودروسازان ایران به بازار گفت: تا پایان سال جاری یک میلیون و ۳۵۰ هزار دستگاه انواع خودرو تولید خواهد شد، براین اساس ۱۵۰ هزار دستگاه خودرو کمتر از برنامه وزارت صمت تولید شده است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در حکمی « احمد آقایی» را به عنوان سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت منصوب کرد.

مدیر دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: در سال جاری حدود یک میلیون و ۳۴۰ هزار دستگاه خودرو در کشور تولید شده که شاهد به ثمر نشستن برنامه‌های تحولی دولت سیزدهم در حوزه تولید و تنظیم بازار خودرو هستیم، به گونه‌ای که جریان تولید و عرضه خودرو وضعیت مناسبی یافته است.

در حالی حجم مطالبات قطعه سازان از خودروسازان از مرز ۹۰ هزار میلیارد تومان گذشته است که به گفته یک مقام قطعه سازی در کشور همچنان مسئولان، وعده سرخرمن می‌دهند؛ وعده‌هایی که در آخرین روزهای سال اگر چه محقق نشده است اما اخبار ادامه رایزنی مسئولان وزارت صمت با بانک مرکزی و مدیرعامل بانک‌ها، قطعه سازان را امیدوار به تزریق نقدینگی موثری در روزهای پایانی سال کرده است.

در مراسم گرامیداشت پنجاه و هشتمین سالگرد فعالیت شرکت سایپا،‌ رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه‌سازان خودرو کشور تأ‌کید کرد که سایپا طی ۲۶ ماه گذشته موفقیت‌های پُرشماری را کسب کرده و در مسیر تحقق انتظارات مردم در حال گام برداشتن است.

بزرگترین مجموعه قطعه سازی جنوب‌شرق کشور توسط رایزکو در دل کویر ایران کلنگ‌زنی شد.

معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: راهبرد این وزارتخانه تا انتهای برنامه هفتم، طراحی و ساخت ۴۰ درصد محصولات مرتبط برقی و هیبریدی است.

این روزها و با نزدیک شدن به ایام پایانی سال، قطعه سازان خودروی کشور و زنجیره تامین که تاکنون توفیق چندانی در دستیابی به مطالبات شان از خودروسازان نداشته‌اند و با کوهی از بدهی مواجهند، روزهای سختی را می‌گذرانند؛ چرا که باید پاسخگوی بدهی های سررسید شده پایان سال، حقوق و مزایای کارگران در شب عید، افزایش شبانه‌روزی بهای ارز و تورم لجام گسیخته ای باشند که هزینه‌ها را لحظه به لحظه بیشتر می کند.

وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ارزبری خودرو دست دوم بالاست و شان مردم ما خیلی بالاتر از این حرف‌ها است که خودروی کارکرده سوار شوند.

هیات پذیرش بورس اوراق بهادار تهران تا پایان تیرماه ۱۴۰۳ به شرکت‌های خودروساز فرصت داد تا از ماده ۱۴۱ قانون تجارت خارج شوند.

کلیه حقوق سایت محفوظ است . استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
کلیه حقوق سایت برای انجمن صنایع همگن قطعه سازان کشور محفوظ است . استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است