بهمنظور برونرفت از فعالیت گلخانهای صنعت خودرو در ایران، کاهش حمایتها و دخالتهای غیرضرور نیازمند برنامه میان مدت هستیم.
صنعت خودروسازی در کشور ما تحت حمایت دولت است و همانند گیاهی گلخانهای فعالیت خود را طی چند دهه اخیر ادامه داده است و این سیاستگذاری موافقان و مخالفان خاص خود را دارد؛ برخی خواستار توقف زود هنگام این حمایتها و برخی خواستار ادامه همین روند هستند. اما باید به این نکته اشاره کرد که توقف یکباره حمایتها و یا ادامه مسیر با همین شرایط، راهکار مناسبی برای برون رفت از بحرانهای فعلی نیست بلکه تدوین برنامه میان مدت برای کاهش و نهایتا حذف حمایتها و دخالتهای غیرضروری دولت در یک برنامه پنج ساله میتواند راهگشا باشد.
در اکثر کشورهای توسعه یافته دنیا، ارتباط مفید و موثر خودروسازان و تامین کنندگان با دانشکدههای صنعت خودرو و آشنایی با دانش روز و همچنین استفاده از تکنولوژی صنایع بالادستی برای پیشبرد اهداف صنعت خودروسازی وجود دارد که این امر تا به حال در کشور ما به خوبی محقق نشده است.
اگرچه دولت انرژی زیادی برای ساماندهی صنعت خودرو صرف و برنامههای مدون و جامعی در این خصوص تدوین و تبیین کرده است ولی باید قبل از اجرای موارد فوق زیرساختهای لازم برای انجام این امور مهیا شود. یکی از ضروریترین مواردی که باید در اولویت قرار گیرد، مساله عدم دخالت مستقیم دولت در امور اجرایی صنعت خودرو و سپردن فرمان این صنعت به بخش خصوص است. دراین زمینه دولت باید نقش پدرانه ایفا کند و اجازه رسیدن این صنعت به مرحله بلوغ و شکوفایی را به مدیران و مجریان آن واگذار کند. موضوع دیگری که در این زمینه باید توسط دولتمردان مورد توجه واقع شود، ایجاد بازار رقابتی به معنای واقعی در این صنعت است به طوری که شرایط برای ورود خودروسازان جدید و همچنین رشد و بلوغ خودروسازان کوچک در کنار خودروسازان بزرگ، توسط دولت فراهم شود.
مسائلی از جمله تدوین نقشه راه صنعت خودرو و اینکه خودروسازان با توجه به اشتغال سالیانه برنامهریزی شده توسط دولت، چه تعداد خودرو و با چه رده کیفی تولید کنند میتواند از جمله مواردی مهمی باشد که با نظارت کافی بر آن توجه داشت و همچنین در راستای حفظ حقوق مصرف کنندگان، موضوع کاهش پلکانی عوارض گمرکی خودروهای وارداتی در یک برنامه میان مدت پنج ساله مدنظر قرار گیرد.
در عین حال باید خودروسازان و قطعه سازان نیز به وظایف خود در این زمینه به خوبی عمل کنند. افزایش عمق خودکفایی به صورت مستمر و سالیانه تا رسیدن به نقطه مطلوب به صورت جدی توسط خودروسازان، مجموعه سازان و قطعه سازان خرد اجرایی شود؛ در این خصوص موضوع افزایش کیفیت خودروهای تولیدی به واسطه نظارت کیفی بیشتر بر زنجیره تامین نیز از جمله موارد مهمی است که باید توسط خودروسازان و تامین کنندگان به آن پرداخته شود. تشکیل انجمنهای مشترک نزد خودروسازان به منظور تعیین پلتفرمهای مشترک در راستای کاهش هزینههای تحقیق و توسعه میتواند از دیگر راهکارهای مهم و موثر برای پیشرفت صنعت خودروسازی کشور تلقی شود.
یادداشت از: ابراهیم دوست زاده، عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور
کمیسیون تلفیق لایحه بودجه۱۴۰۲، علاوه بر مکلف کردن خودروسازان به عرضه خودرو در بورس کالا، واردات خودروهای دست دوم خارجی را تصویب کرد.
شورای عالی بورس با اتفاق آرا به ادامه عرضه خودرو در بورس رای داد و از همین امروز اطلاعیههای عرضه منتشر خواهد شد.
یک استاد دانشگاه و کارشناس صنعت خودرو بر این باور است که دستورالعمل جدید شورای رقابت به معنای سرشاخ شدن با کل نظام اقتصادی است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره انحصاری بودن خودرو در کشور، گفت: در تمام بخشهای بازار انحصاری نیست اگر اینگونه باشد در تمام دنیا خودرو کالایی انحصاری است، خودرو جزو صنایعی است که تولیدکنندگان آن همیشه محدود هستند.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دستورالعمل شورای رقابت مغایر با سیاستهای رییس جمهور است و عملا صنعت خودرو را دچار بحران میکند؛ نگرانیها در این زمینه را به سران قوا اعلام کردهایم و اگر این شورا در تصمیم خود تجدید نظر نکند، اقدامات لازم برای اصلاح قانون مربوط به شورای رقابت را آغاز میکنیم.
به دنبال مصوبه اخیر شورای رقابت، شرکت گروه بهمن اعلام کرد که مصوبه مذکور نافی سایر قوانین جاری کشور در خصوص کالاهای پذیرفته شده در بورس کالا است.
یک کارشناس بازار سرمایه شورای رقابت را مسبب ریزش بورس و آب شدن سرمایه میلیونها نفر از مردم و سهامداران دانست و گفت: اقتصاد، پادگان نیست که اعلام شود به قیمتهایی که ما میگوییم باید محصول تولیدی خود را به فروش برسانی و این روش باعث زیان هزاران میلیارد تومان در صنعت خودرو خواهد شد.
یک کارشناس مسایل اقتصادی گفت: بهتر است با عرضه خودرو در بورس کالا و حذف قیمتگذاری دستوری، فضای رقابتی در صنعت خودرو بیش از گذشته توسعه یابد.
دستورالعمل تنظیم بازار خودرو از سوی شورای رقابت در حالی به تصویب رسیده است که ماده ۲ این مصوبه در تضاد آشکار با مصوبه ۷ آبان ماه هیات وزیران در خصوص عرضه خودروهای وارداتی در بورس کالا است!
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: دستورالعمل اخیر شورای رقابت برای تنظیم بازار خودرو و اصرار برای فروش خودرو در سامانه یکپارچه فروش، در واقع اصرار به تکرار همان روش اشتباهی است که منجر به تحمیل زیان ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی به سهامداران خودروسازی کشور شد.
مدیر سابق نظارت بر بورسهای سازمان بورس با اعتقاد بر عدم موفقیت روش قبلی شورای رقابت اعلام کرد: شرکتهای تولیدی سرمایه مردم هستند و براساس سرمایه مردم شکل گرفتهاند، بنابراین نمیشود با سرکوب قیمت خودرو، توقع تعادل بازار و رشد کیفیت خودرو را از تولیدکنندگان داشت.
نخستین مدیرعامل فرابورس ایران گفت: اهداف اصلی عرضه خودرو در بورس، «شفافیت و کشف عادلانه و واقعی قیمت»، «سود همزمان مصرف کننده و خودروساز»، «ایجاد بازار رقابتی» و «تولید خودروهای با کیفیتتر» است که با تداوم عرضه، بخش عمده این موارد که میتواند صنعت خودرو را متحول کند، محقق خواهد شد.
یک فعال صنعتی گفت: فرمایشات مدبرانه رهبر معظم انقلاب بهویژه تاکیدات معظمله بر فراهم کردن زیرساختهای مورد نیاز بهمنظور جلوگیری از مهاجرت نخبگان، تامین اشتغال مناسب برای جوانان و جبران عقبماندگیها بهویژه در حوزه فناوری، باید سرلوحه مسوولان و بخش خصوصی باشد.
ادامه و استمرار عرضه خودروها در بورس کالا در حالی در هالهای از ابهام قرار گرفته که نظرات متعددی در خصوص نحوه عرضه خودروهای داخلی وجود دارد دبیر انجمن قطعهسازان ضمن گلایه از این موضوع، عنوان کرد: برای فروش ساده یک کالا که در همه دنیا بر اساس عرضه و تقاضا انجام میشود، چندین راه و شیوه عجیب و غریب طراحی کردهاند، اما در اجرای همین شیوهها هم تردید وجود دارد و هر روز با یک تصمیم جدید مواجه هستیم.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلامکرد: عرضه کمتر از ۵۰ هزار خودرو در بورس کالا، بیش از ۱۳ هزار و ۳۵۰ میلیارد تومان از جیب واسطهها و دلالان خارج کرد و به چرخه تولید و مردم بازگشت.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی خودروی کشور گفت: پس از چند ماه عرضه خودرو در بورس که قطعه سازان و خودروسازان به امید آن، تولیداتشان را افزایش داده بودند، بهیکباره شاهد دخالت نهادهایی مثل شورای رقابت هستیم که مردم و تولیدکنندگان را بلاتکلیف گذاشتند.
عرضه خودرو در بورسکالا این روزها با بازگشت شورای رقابت دچار چالش شده و ادامه این شیوه موافقان و مخالفان خاص خود را دارد. هرچند خودروسازان با توجه به بهبود اوضاع نقدینگیشان به واسطه عرضه محصولاتشان در بورس کالا، ادامه این شیوه را میپسندند، اما قطعهسازان میگویند چندان نفعی از «خودروی بورسی» به آنها نرسیده است. در گفتوگویی که با بابک کریمخان مدیرعامل شرکت قطعهسازی پیک افروز غرب و سیدحسین بحرینیان مدیرعامل شرکت قطعهسازی تکلان طوس (هر دو از اعضای انجمن صنایع همگن قطعهسازی) انجام دادهایم، به موضوع نفع قطعهسازان از عرضه خودرو در بورسکالا و همچنین مسائلی مانند زیاندهی خودروسازان و چالش نقدینگی قطعهسازها پرداختهایم.
کارشناس بازار سرمایه با طرح این پرسش که مخالفان عرضه خودرو در بورس کالا باید به صراحت اعلام کنند که راهکار و روش فروش منصفانه و عادلانه خودرو از نظر آنها چیست؟ گفت: همه باید از اقدام دولت سیزدهم یعنی عرضه کالاها از جمله خودرو در بستر شفاف بورس کالا حمایت کنند.
تعدادی از فعالان بازار سرمایه در نامهای به آیتالله رییسی، با اشاره به تصمیم شورای رقابت برای لغو عرضه خودرو در بورس کالا و افت ۱۰۰هزار میلیارد تومانی ارزش بورس، خواستار حمایت عملی رئیس جمهوری شدند.
عضو هیات رییسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: روش عرضه خودرو در بورس کالا به دلیل حذف قیمتگذاری دستوری مورد تایید است و امیدواریم میدان برای عرضه همه خودروهای کشور در بورس کالا فراهم شود تا علاوه بر رونق عرضه خودرو در بورس، شاهد رشد شفافیت و خرید آسان مردم از بورس باشیم.
مدیرکل دفتر صنایع خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: موتورسیکلتسازان کشور در ۱۰ ماهه امسال نزدیک به ۳۸۰ هزار دستگاه موتورسیکلت تولید کردند که در مقایسه با مدت مشابه پارسال (۱۹۸ هزار دستگاه) رشد بیش از ۸۸ درصدی نشان میدهد.
با گذشت بیش از ۱۰ ماه از سال جاری و با وجودی که تولید خودرو در این مدت از مرز یک میلیون دستگاه گذشته و خودروسازان به دنبال کسب رکورد جدیدی تا پایان سال هستند، اما قطعه سازان میگویند هنوز آنطور که باید قراردادهای فیمابین آنها و خودروسازان مطابق با نرخ تورم و دیگر شاخصها اصلاح نشده است.