- انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعات خودرو - https://www.ismapa.com -

ساختار معیوب صنعت خودرو اصلاح شود/ کارنامه ۳۰ ساله خودروسازی، ناموفق بوده است

اگر قرار بود دخالت دولت در صنعت خودرو باعث شکوفایی و توسعه شود، این اتفاق باید طی سالیان گذشته رخ می داد و تا زمانی که دولت خودروسازی را در اختیار داشته باشد و از مدیریت صنعت خودرو دست نکشد، شرایط تغییر نخواهد کرد. باید خودروسازی ایران خصوصی شود و دولت در صنعت خودرو، سیاست گذاری، راهبری، نظارت، رفع موانع، تامین اعتبار داشته باشد و شرایط را برای فعالان اقتصادی در این حوزه تسهیل کند.
نباید شرایط به گونه ای باشد که دولت به عنوان رقیب بخش خصوصی تلقی شود، بلکه باید انحصار به وجود آمده در صنعت خودرو برداشته شود و بازار خودرو در ایران سامان پیدا کند. در این صورت امکان شکوفایی صنعت خودرو در ایران وجود دارد و اگر بتوانیم مسائل و دغدغه هایی نظیر تامین مواد اولیه و دسترسی به تکنولوژی های روز دنیا را حل کنیم، صنعت خودرو ایران نیز می تواند خودش را پیدا و در بازار جهانی رقابت کند.

اگر مواردی که به آن اشاره شد در صنعت خودرو مدنظر قرار نگیرد و شرایط همانند ۳۰ سال گذشته ادامه پیدا کند، محکوم به فنا خواهیم بود. متاسفانه در حال حاضر خودروسازان ورشکسته هستند و منابع مالی لازم را در اختیار ندارند.دولت باید شرایط برابری را برای تولیدکننده و مصرف کننده ایجاد کند و صرفا طرف تولیدکنندگان قرار نگیرد و باید به منافع ملی و شرایط مردم به عنوان مصرف کننده نیز توجه داشت.
اصلاح ساختار صنعت خودرو ایران امری بسیار ضروری است و باید ساختار معیوب خودروسازی کشور تغییر پیدا کند. قیمت مواد اولیه، انرژی، حقوق و دستمزد در ایران بیش از سایر کشورها نیست، اما پرسش اصلی این است که به چه دلیل نمی توانیم در حوزه قیمت و کیفیت در سطح منطقه ای و جهانی رقابت کنیم؟
به طور حتم در نحوه مدیریت و ساختار صنعت خودرو دچار اشکال هستیم و باید سیاست هایی که تاکنون مدنظر قرار گرفته است اصلاح شود چرا که به نحوه سیاست گذاری صنعت خودرو ایراد وارد است.در صورتی که بتوان فضا را مدیریت کرد، امکان جذب سرمایه در صنعت خودرو وجود دارد و اگر این اتفاق رخ دهد قطعا سهام خودروسازی در ایران ارزشمند می شود.
شرایط فعلی بازار خودرو در ایران بر مبنای عرضه و تقاضا پیش نمی رود و مردم معترض هستند که به چه علت باید کالایی گران تر در قیاس با نمونه های خارجی خریداری کنند؟ راهکار این است که اجازه دهیم تولیدکنندگان در بازار آزادانه رقابت و بهترین و با کیفیت ترین محصول را ارائه کنند.

 

یادداشت از: الهویردی دهقانی،  عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی