اگر بخواهیم در صنعت خودروسازی پیشرفت کنیم باید محصولی تولید شود که مورد تایید کشورهای هدف و بازار مصرف باشد و تولیدکننده مواد اولیه، قطعه‌ساز، خودروساز، دولت و حاکمیت برای تحقق یک هدف متعالی تلاش کنند.

متاسفانه در بحث اصلاح ساختار صنعت خودرو بدون توجه به زیرساخت‌های موجود کشور، شعارهای زیادی سر داده شده است. انجام هر کاری مستلزم وجود پیش نیازهایی است؛ برای مثال در موضوع ثبات نرخ مواد اولیه، تولیدکنندگان مواد اولیه چه در بخش فولاد و چه در بخش پتروشیمی و… همگی دولتی هستند.

قانون می‌گوید قیمت مواد اولیه ۹۵ درصد قیمت پایه جهانی باشد و از آنجا که مواد اولیه در بورس عرضه می‌شود و میزان عرضه کمتر از نیاز است، بنابراین رقابتی میان خریداران بخش صنعتی شکل می گیرد و در نهایت قیمت افزایش یافته و به بیش از قیمت جهانی می‌رسد و متاسفانه زیرساخت مناسبی برای ایجاد ثبات وجود ندارد. اگرچه لزومی ندارد که قیمت مواد اولیه ثابت باشد اما باید توجه داشت که در نهایت قیمت محصول نهایی نیز متغیر باشد. نمی‌توان ورودی مواد اولیه یک کالا را به صورت آزاد خریداری کرد اما خروجی مواد اولیه که کالا است را ثابت نگه داشت و متعاقب آن شرایط به وضعیت فعلی صنعت خودرو منجر می‌شود. در عین حال بدون توجه به نرخ مواد اولیه و قیمت خروجی محصول، قیمت‌گذاری خودرو انجام می‌شود و در نهایت شاهد زیان انباشته چند ده هزار میلیاردی دو خودروساز و همچنین بدهی بالای آنها به زنجیره تامین هستیم. از مبلغ بالای بدهی خودروسازان، بخشی تعیین تکلیف شده و بخشی هم هنوز تعیین تکلیف نشده است و تا زمانی که مطالبات پرداخت نشود به عنوان تعهد قطعه‌ساز نزد بانک تلقی می‌شود.

تدوین قوانین جدید در جهت اصلاح ساختار صنعت خودرو بسیار مناسب است؛ مانند سند چشم انداز ۱۴۰۴ که طی آن قرار بود یک میلیون خودرو و به ارزش ۱۰ میلیارد دلار قطعه صادر شود. این هدف محقق نشده چراکه یک پایش مناسب وجود ندارد تا بتوان عملکرد صنعت خودرو را طبق برنامه مورد نظر رصد کرد.

اصلاح ساختار صنعت خودرو نیازمند برنامه‌ریزی و پایش بسیار دقیق است و اگر قصد داریم در راستای صادرات گام برداریم و شاهد پیشرفت صنعت خودروسازی باشیم، نیازمند تعامل مناسب با جهان هستیم. روابط سیاسی کشور باید به گونه‌ای شکل بگیرد که بتوان صادرات خودرو و قطعات را انجام داد؛ به عنوان مثال سفارتخانه‌های ایران در سایر کشورها در زمینه بازاریابی برای حوزه خودروسازی و قطعه‌سازی کشور چه اقداماتی انجام داده اند؟ ثبات و تعامل سیاسی با همه کشورها و حداقل کشورهای هدف باید به شکل مناسب وجود داشته باشد که متعاقب آن بتوان تعاملات اقتصادی مناسب را برقرار کرد.

برای اصلاح ساختار صنعت خودرو کشور به یک طرح جامع‌تر و عملیاتی نیاز دارد که خارج از شعارزدگی باشد و به صورت دائمی پایش شود و مورد رصد قرار گیرد و در صورت بروز هرگونه مشکل در نخستین فرصت بتوان موانع را برطرف کرد؛ در این شرایط است که هم پیشرفت اتفاق می‌افتد و هم صادرات خودروسازی کشور به شکل مناسب و مطلوب پیش می رود.

وقتی به دنبال قانون هوای پاک و استاندارد یورو ۶ هستیم، نخستین نیاز کیفیت و استاندارد سوخت است زیرا اگر خودرو از استاندارد مناسب استفاده کند اما سوخت استاندارد نداشته باشد، موتور خودرو آن سوخت را به صورت ناقص می‌سوزاند و عملا خام سوزی می کند و در نهایت تحت این شرایط قانون هوای پاک بی معنی است.

اگر بخواهیم در صنعت خودروسازی پیشرفت کنیم باید محصولی تولید شود که مورد تایید کشورهای هدف و بازار مصرف باشد و این امر نیازمند تشکیل کارگروهی در سطح عالی است که در آن از تولیدکننده مواد اولیه تا قطعه‌ساز، خودروساز، دولت و حاکمیت برای یک هدف متعالی فعالیت کنند.

 

یادداشت از: مهدی مطلب‌زاده، عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودرو کشور


لینک کوتاه : http://www.ismapa.com/?p=703
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

اطلاعیه ها

مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت گفت: خودروسازان داخلی با همراهی زنجیره تامین موفق به تولید یک میلیون و ۳۴۸هزار دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۱ شدند و رشد ۴۰درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۰ ثبت کردند.

دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان کشور با اشاره به رشد ۲۵ درصدی در شمارگان تولید خودرو در سال جاری، گفت: شاه‌کلید موفقیت برنامه‌های سال ۱۴۰۲ تولید خودرو در کشور، تعیین‌تکلیف و اصلاح شیوه قیمت‌گذاری، همچنین تامین نقدینگی و پیش‌نیازهای این صنعت است.

معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت معدن و تجارت از عرضه تندر ۹۰ پیشرفته از فروردین‌ماه با همکاری روس‌ها خبر داد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه عرضه‌ها در بازار سرمایه بر اساس ضوابط قانونی موجود امکان‌پذیر است، گفت: مجلس تمام‌قد از توسعه حوزه فعالیت‌های بازار سرمایه حمایت می‌کند و کمک می‌کنیم تا آنچه را که به عنوان چالش‌ها در حوزه اقتصادی کشور وجود دارد را با تدابیر علمی پیگیری کنیم.

یک کارشناس اقتصادی با ابراز اینکه سال‌های گذشته قیمت‌ها عموماً توسط دلالان و نمایشگاه‌داران اتومبیل و بعد هم توسط سایت‌های مختلف تعیین می‌شد، گفت: عرضه خودرو در بورس کالا باعث می‌شود عملاً امکان مواجهه با بازار منطقی خودرو داشته باشیم.

بورس کالای ایران با صدور اطلاعیه‌های جداگانه از پذیرش چهار خودرو جدید متعلق به ۴ شرکت در این بورس خبر داد.

رئیس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور اگر چه به ظرفیت خوب قطعه سازان داخلی برای افزایش تولید خودرو در سال ۱۴۰۲ تاکید دارد اما معتقد است که با وجود ظرفیت بالایی که در زنجیره تامین خودروسازان موجود است، اما همچنان در بخشی‌هایی از جمله تولید موتور و گیربکس کمبودهایی وجود دارد که خودروسازان در حال جبران این نقایص هستند.

این روزها افزایش نرخ ارز از یک سو، عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی و تلاطمات بازار که محدود شدن عرضه مواد اولیه یا عدم فروش آنها را به دنبال داشته است، بر مشکلات قطعه سازان افزوده است. مشکلاتی که از کمبود قطعه در ماه های آینده و کاهش تیراژ خودروسازان خبر می‌دهد.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: دغدغه اصلی ما برای عرضه خودرو در بورس کالا این است که مصرف‌کننده به کالای مورد نیاز خود با قیمت مناسب برسد، همچنین تولیدکننده به نحوی کالای خود را بفروشد که ادامه حیات دهد و رشد و توسعه داشته باشد.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: قرار بر این بود که واردات در بورس کالا انجام شود، اما بر اساس مصوبه هیات دولت قرار است در سامانه یکپارچه خودرو عرضه شود و فعلا عرضه‌ای در بورس کالا نداریم.

پویش تشکل‌ها در آستانه انتخابات دوره دهم اتاق‌های سراسر کشور، قصد دارد متناسب با آرمان‌ها و معیارهای تعریف شده در بیانیه خود، نمایندگانی شایسته‌ را به کارآفرینان و فعالان اقتصادی معرفی کند.

رییس انجمن تخصصی همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور گفت: مطابق توافق انجام شده با خودروسازان، طی ماه های آینده قراردادهای فیمابین قطعه سازان و خودروسازان شناور خواهد شد.

مدیرکل خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: رکورد تولید ماهانه خودرو در پنج سال اخیر با تولید ۱۳۱ هزار خودرو در بهمن ماه سال جاری شکسته شد.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور با تاکید بر اینکه تداوم دشواری تامین ارز، منجر به افت تیراژ تولید خودرو می شود، خواستار آن شد تا بانک مرکزی، بانک ها و دستگاه های ذیربط، قطعه سازان را دریابند.

رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به تفاهم ۷۰۰ میلیون یورویی در زمینه خودرو و قطعات با روسیه که در نمایشگاه اتوموبیلیتی مسکو صورت گرفته بود، گفت: قرارداد صادرات ۴۵ هزار دستگاه خودرو سایپا به این کشور به ارزش ۴۵۰ میلیون یورو به امضا رسید.

مدیر کالایی یک کارگزاری بازار سرمایه با بیان اینکه در صورت عرضه خودرو در بورس سود دلالان مابین مصرف‌کننده و تولیدکننده تقسیم خواهد شد، گفت: اگر عرضه‌ها در این بازار متناسب با عرضه و تقاضا در بازار صورت بگیرد، کشف نرخ به درستی انجام می‌شود و خودروسازان می‌توانند به سود مدنظر دست پیدا کنند.

 سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس گفت: امیدواریم به کمک شفافیت بورس و عرضه خودروها در این بازار، دست مافیای خودرو قطع شود که در این حوزه با مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس از سال آینده طبق قانون، کل خودروها در بورس عرضه می‌شود.

مدیرعامل ایران خودرو گفت: این گروه صنعتی فعلاً برنامه‌ای برای افزایش قیمت کارخانه‌ای خودروها ندارد، بلکه به دنبال افزایش عرضه در بورس کالا است.

یک نماینده مجلس موافقت ۱۰۰درصدی خود برای عرضه خودرو در بورس را اعلام کرد و گفت: از این مسیر، شفافیت در عرضه و تقاضا ایجاد شده و با رشد عرضه‌ها علاوه بر حذف رانت، اعتماد مردم نیز جلب شده و به مرور قیمت‌ها نیز متعادل و واقعی خواهند شد.

مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: قیمت‌گذاری‌های شورای رقابت در دهه‌های گذشته سیگنال‌های اشتباهی به جامعه داد و محصولاتی که در آنها رقابت‌پذیر بودیم را از رده خارج می‌کردیم.

قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص مطالبات قطعه‌سازان خودرو کشور گفت: پیگیری و تلاش می‌کنیم که آن دسته از گروه‌های قطعه‌سازی که مهلت دریافت مطالبات ۱۲۰ روزه آنها از خودروسازان رد شده است تا عید امسال معوقات خود را دریافت کنند.

یک کارشناس بازار سرمایه گفت که با عرضه خودرو در بورس شاهد حذف رانت ناشی از فاصله قیمت کارخانه و بازار آزاد هستیم و همه نهادها باید با روش بلندمدت شرایط را برای عرضه مستمر خودروها در بورس مهیا کنند تا با اعلام برنامه عرضه‌ها، مردم نسبت به خرید مناسب‌تر از بورس امکان برنامه‌ریزی داشته باشند. 

کلیه حقوق سایت محفوظ است . استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
کلیه حقوق سایت برای انجمن صنایع همگن قطعه سازان کشور محفوظ است . استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است