وضعیت فعلی صنعت خودرو در ایران به دلیل تصمیمگیری و دخالت دولت در این صنعت است.
وضعیت فعلی صنعت خودرو در ایران به دلیل تصمیمگیری و دخالت دولت در این صنعت است. سالیان متوالی است در مورد اصلاح ساختار صنعت خودرو صحبت می شود تا از طریق آن خودروسازان، قطعه سازان و سایر عوامل دخیل در این صنعت، بتوانند شرایط مناسبی را تجربه کنند اما تا زمانی که پای لابی های عجیب و غریب دولتی در صنعت خودرو وجود دارد، هیچ یک از برنامه های تدوین شده به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.
دولت باید از دخالت در مسائل مربوط به تولید خودرو دست بکشد و به نفوذ و قدرت خود در این حوزه پایان دهد، در غیر این صورت بهره وری صنعت خودرو کشور تغییری نخواهد کرد و همچنان پایین می ماند. طرح ها و اهداف تبیین شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای اصلاح صنعت خودرو فرعی است و مهمترین مساله برای تغییرات اصلاحی در این صنعت، خروج دولت است.
در عین حال خروج دولت از صنعت خودرو ایران، تصمیم کلان حاکمیتی است و انجمن ها به عنوان ذی نفعان بخش خصوصی هستند باید پیگیر این مطالبه بهحق خود باشند. علاوه بر این قانونگذار باید نسبت به این امر ورود کرده و حاکمیت نیز در این زمینه به نتیجه اثربخش که حاصل آن خروج از تصمیم گیری و دخالت در صنعت خودرو است، برسد.
بهطور حتم خروج دولت از صنعت خودرو، شرایط بهتری را برای این صنعت به ارمغان خواهد آورد اما به دلیل اینکه منافع زیاد، مقاومت هایی انجام میشود، درحالی که اگر به منافع ملی فکر شود و نگران میزان بالای اشتغال صنعت خودرو کشور باشیم، باید به سمت اصلاح ساختار حرکت کنیم. دولت می تواند در مواقعی که یک شرکت به مشکل می خورد نسبت به حل چالش ورود کند که نمونه آن را می توان در رابطه با شرکت فورد آمریکا دید.
هیچ کجای دنیا اینگونه نیست که دولت در صنعت خودرو تعیین مدیر و به صورت های مختلف اعمال قدرت و نفوذ کند، چراکه این اتفاق اجازه حرکت را به لحاظ تکنولوژیک و مدیریتی به صنعت خودرو نمی دهد.
به عنوان کسی که از سال ۶۶ در صنعت خودرو فعالیت می کنم به قاطعیت می گویم مدیران بسیار قدرتمندی در بخش خصوصی وجود دارد و در حالی که صنعت خودرو در ایران می تواند بیش از ۳۰ درصد اشتغال زایی داشته باشد، اما مقاومت های دولتی مانع از این تحقق اهداف متعالی است. در حقیقت خودروسازی در ایران درگیر ساختارهای اداری و پرداخت حقوق و دستمزد شده است.
در کشور ما مدیران بخش خصوصی در صنعت خودرو وجود دارند که به معنای واقعی می توانند به اروپا صادرات داشته باشند، اما قوانین داخلی دست و پای آن ها را بسته است و نمی دانند که باید چه اقدامی انجام دهند! برخی عوامل که به عنوان موانع صنعت خودرو در کشور وجود دارند آشکار و برخی پنهان هستند و مهم ترین عامل پنهان مسائل سیاسی و متاسفانه سرنوشت این به فضای سیاسی گره خورده است و جهت دهی کلی حاکمیت به گونه ای است که خودروساز نمی تواند به بهترین شکل فعالیت کند.
زمانی که نگاه کلان کشور به سمت شرق است قطعا نمی توان با خودروسازان برتر دنیا همکاری داشت و باید با شرکت هایی که از کیفیت پایین تری برخوردار و محصولات آن ها هزینه ساز هستند، همکاری کرد. علاوه بر این فرسودگی تکنولوژی، ضعف مدیریت کلان خودروسازی کشور بهویژه در سطح میانی از مهم ترین عواملی است که صنعت خودرو در کشور را با چالش های جدی روبهرو کرده و با توجه به اینکه صنعت مذکور دارای اشکال است، نمی توان با خودروسازانی در قواره جهانی همکاری کرد.
یادداشت از: مهدی خلجی زاده، عضو انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور
مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت گفت: خودروسازان داخلی با همراهی زنجیره تامین موفق به تولید یک میلیون و ۳۴۸هزار دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۱ شدند و رشد ۴۰درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۰ ثبت کردند.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان کشور با اشاره به رشد ۲۵ درصدی در شمارگان تولید خودرو در سال جاری، گفت: شاهکلید موفقیت برنامههای سال ۱۴۰۲ تولید خودرو در کشور، تعیینتکلیف و اصلاح شیوه قیمتگذاری، همچنین تامین نقدینگی و پیشنیازهای این صنعت است.
معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت معدن و تجارت از عرضه تندر ۹۰ پیشرفته از فروردینماه با همکاری روسها خبر داد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه عرضهها در بازار سرمایه بر اساس ضوابط قانونی موجود امکانپذیر است، گفت: مجلس تمامقد از توسعه حوزه فعالیتهای بازار سرمایه حمایت میکند و کمک میکنیم تا آنچه را که به عنوان چالشها در حوزه اقتصادی کشور وجود دارد را با تدابیر علمی پیگیری کنیم.
یک کارشناس اقتصادی با ابراز اینکه سالهای گذشته قیمتها عموماً توسط دلالان و نمایشگاهداران اتومبیل و بعد هم توسط سایتهای مختلف تعیین میشد، گفت: عرضه خودرو در بورس کالا باعث میشود عملاً امکان مواجهه با بازار منطقی خودرو داشته باشیم.
بورس کالای ایران با صدور اطلاعیههای جداگانه از پذیرش چهار خودرو جدید متعلق به ۴ شرکت در این بورس خبر داد.
رئیس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور اگر چه به ظرفیت خوب قطعه سازان داخلی برای افزایش تولید خودرو در سال ۱۴۰۲ تاکید دارد اما معتقد است که با وجود ظرفیت بالایی که در زنجیره تامین خودروسازان موجود است، اما همچنان در بخشیهایی از جمله تولید موتور و گیربکس کمبودهایی وجود دارد که خودروسازان در حال جبران این نقایص هستند.
این روزها افزایش نرخ ارز از یک سو، عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی و تلاطمات بازار که محدود شدن عرضه مواد اولیه یا عدم فروش آنها را به دنبال داشته است، بر مشکلات قطعه سازان افزوده است. مشکلاتی که از کمبود قطعه در ماه های آینده و کاهش تیراژ خودروسازان خبر میدهد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: دغدغه اصلی ما برای عرضه خودرو در بورس کالا این است که مصرفکننده به کالای مورد نیاز خود با قیمت مناسب برسد، همچنین تولیدکننده به نحوی کالای خود را بفروشد که ادامه حیات دهد و رشد و توسعه داشته باشد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: قرار بر این بود که واردات در بورس کالا انجام شود، اما بر اساس مصوبه هیات دولت قرار است در سامانه یکپارچه خودرو عرضه شود و فعلا عرضهای در بورس کالا نداریم.
پویش تشکلها در آستانه انتخابات دوره دهم اتاقهای سراسر کشور، قصد دارد متناسب با آرمانها و معیارهای تعریف شده در بیانیه خود، نمایندگانی شایسته را به کارآفرینان و فعالان اقتصادی معرفی کند.
رییس انجمن تخصصی همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور گفت: مطابق توافق انجام شده با خودروسازان، طی ماه های آینده قراردادهای فیمابین قطعه سازان و خودروسازان شناور خواهد شد.
مدیرکل خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: رکورد تولید ماهانه خودرو در پنج سال اخیر با تولید ۱۳۱ هزار خودرو در بهمن ماه سال جاری شکسته شد.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور با تاکید بر اینکه تداوم دشواری تامین ارز، منجر به افت تیراژ تولید خودرو می شود، خواستار آن شد تا بانک مرکزی، بانک ها و دستگاه های ذیربط، قطعه سازان را دریابند.
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به تفاهم ۷۰۰ میلیون یورویی در زمینه خودرو و قطعات با روسیه که در نمایشگاه اتوموبیلیتی مسکو صورت گرفته بود، گفت: قرارداد صادرات ۴۵ هزار دستگاه خودرو سایپا به این کشور به ارزش ۴۵۰ میلیون یورو به امضا رسید.
مدیر کالایی یک کارگزاری بازار سرمایه با بیان اینکه در صورت عرضه خودرو در بورس سود دلالان مابین مصرفکننده و تولیدکننده تقسیم خواهد شد، گفت: اگر عرضهها در این بازار متناسب با عرضه و تقاضا در بازار صورت بگیرد، کشف نرخ به درستی انجام میشود و خودروسازان میتوانند به سود مدنظر دست پیدا کنند.
سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس گفت: امیدواریم به کمک شفافیت بورس و عرضه خودروها در این بازار، دست مافیای خودرو قطع شود که در این حوزه با مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس از سال آینده طبق قانون، کل خودروها در بورس عرضه میشود.
مدیرعامل ایران خودرو گفت: این گروه صنعتی فعلاً برنامهای برای افزایش قیمت کارخانهای خودروها ندارد، بلکه به دنبال افزایش عرضه در بورس کالا است.
یک نماینده مجلس موافقت ۱۰۰درصدی خود برای عرضه خودرو در بورس را اعلام کرد و گفت: از این مسیر، شفافیت در عرضه و تقاضا ایجاد شده و با رشد عرضهها علاوه بر حذف رانت، اعتماد مردم نیز جلب شده و به مرور قیمتها نیز متعادل و واقعی خواهند شد.
مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: قیمتگذاریهای شورای رقابت در دهههای گذشته سیگنالهای اشتباهی به جامعه داد و محصولاتی که در آنها رقابتپذیر بودیم را از رده خارج میکردیم.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص مطالبات قطعهسازان خودرو کشور گفت: پیگیری و تلاش میکنیم که آن دسته از گروههای قطعهسازی که مهلت دریافت مطالبات ۱۲۰ روزه آنها از خودروسازان رد شده است تا عید امسال معوقات خود را دریافت کنند.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت که با عرضه خودرو در بورس شاهد حذف رانت ناشی از فاصله قیمت کارخانه و بازار آزاد هستیم و همه نهادها باید با روش بلندمدت شرایط را برای عرضه مستمر خودروها در بورس مهیا کنند تا با اعلام برنامه عرضهها، مردم نسبت به خرید مناسبتر از بورس امکان برنامهریزی داشته باشند.