- انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعات خودرو - https://www.ismapa.com -

قراردادهای خودروسازان با قطعه‌سازان و مشکلاتی که همچنان باقی است

به گزارش انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور، در حالی که قطعه‌سازان از گذشته بر شناور شدن نرخ‌ها و قراردادها با خودروسازان تاکید داشته و دارند تا هر بار مجبور نباشند برای تعدیل و اصلاح قیمت‌ها به خودروسازان مراجعه کنند، اما تا امروز نه تنها این مهم محقق نشده، بلکه با گذشت بیش از ۱۰ ماه از سال، از اصلاح و تعدیل قیمت‌ها نیز خبری نیست و دو مشکل اساسی فراروی آن عنوان می‌شود.
مشکل نخست؛ کاهش ۲.۵ درصد از مبلغ پرداخت‌ها به عنوان هزینه تضمین کیفیت از سوی گروه خودروسازی ایران‌خودرو است.
این در حالی است که قطعه‌سازان همواره از خودروسازان طلب دارند، اما این کاهش ۲.۵ درصدی که پس از اتمام قرارداد به قطعه‌سازان بازپرداخت می‌شود (و اکنون زمان آن به سه سال رسیده) پس از سه سال ارزشی بین یک سوم تا یک چهارم میزان فعلی خواهد داشت.
مشکل دوم که قطعه سازان با هر دو خودروساز بزرگ کشور دارند، مبلغ هزینه دستمزد ساعتی است که خودروسازان نظرشان بر عدد ۴۳ هزار تومان، اما نظر قطعه‌سازان بر حداقل ۵۵ هزار تومان است.
این در حالی است که برخی قطعه سازان از پرداخت خالص دستمزد ساعتی ۷۱ هزار تومانی با ۱۶۰ ساعت کار مفید در ماه خبر می‌دهند که مطابق لیست بیمه ارسالی به تامین اجتماعی نیز قابل رصد است و رقم ۴۳ هزار تومانی مدنظر خودروسازان را به معنای زیان خالص عنوان می‌کنند.
در این زمینه، «محمدرضا نجفی منش»‌ رییس هیات مدیره انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور، اظهار داشت:‌ دستمزد ساعتی ۴۳ هزار تومانی که مد نظر خودروسازان است، به هیچ عنوان رافع مشکلات قطعه‌سازان نیست.
وی تاکید کرد: نظر قطعه سازان بر دستمزد ساعتی دست‌کم ۵۵ هزار تومانی است.
نجفی منش بیان‌داشت: همچنین کاهش ۲.۵ درصد از مبلغ پرداخت‌ها به عنوان هزینه تضمین کیفیت از سوی خودروساز، دیگر مشکلی است که وجود دارد و با در نظر داشتن تورم موجود و همچنین مدت زمان زیادی که پس از اتمام قراردادها قرار است بازپرداخت شود، در عمل ارزش خود را از دست می‌دهد.
وی همچنین خواستار ارائه ال. سی داخلی ۶ ماهه برای مواد اولیه ای همچون مس، آلومینیوم، برنج و غیره شد و گفت: حتی در چند هفته گذشته این مواد اولیه رشد قیمتی بالایی را تجربه کرده اند و متناسب با نرخ دلار تغییر قیمت دارند که کار را برای قطعه سازان دشوار کرده است.
رییس هیات مدیره انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور خاطرنشان‌کرد:‌ بررسی ها نشان داده در طول یک‌دهه گذشته وضعیت نقدینگی، تورم و قیمت ارز سه شاخص کلان همراستا و همزمان با یکدیگر بوده است که به معنای آن است که اگر ما قصد داریم قیمت دلار را مدیریت کنیم، باید به سراغ دیگر شاخص‌های کلان برویم.
برپایه این گزارش، خودروسازان در سال جاری به دنبال افزایش ۵۰ درصدی تولید در مقایسه با سال ۱۴۰۰ هستند. همچنین شرکتی نظیر ایران خودرو به عنوان نخستین خودروساز بزرگ کشور برنامه تولید بیش از ۲۰۰ هزار دستگاهی را در سه ماهه پایانی سال دنبال می کند که تحقق این برنامه ها به‌طور قطع نیازمند همراهی قطعه سازان و رسانیدن قطعات به خطوط تولید است.