یک استاد دانشگاه و کارشناس صنعت خودرو بر این باور است که دستورالعمل جدید شورای رقابت به معنای سرشاخ شدن با کل نظام اقتصادی است.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور، شورای رقابت با دستورالعملی عجیب خود بازارها را شوکه کرد؛ دستورالعملی که با اجرایی شدن آن عرضه خودرو در بورس متوقف میشود، فرایندی که از نخستین ماههای سال ۱۴۰۰ آغاز شد و با اجرایی شدن بیش از ۱۵۲ خودرو در رنگها و مدلهای مختلف روی تابلوی معاملات رفت.
دستورالعمل جدید شورای رقابت منوط به توقف عرضه خودرو در بورس نمیشود، بلکه در این دستور العمل آمده است بازار تمامی خودروهای سواری، خودروهای تولیدی، مونتاژ و وارداتی، انحصاری تشخیص داده شده است و از این پس مشمول این دستورالعمل هستند. این در حالی که ماهیت شورای رقابت حذف انحصار است و اکنون با ایجاد دستور العمل انحصار را تحکیم میبخشد.
امیرحسین کاکایی، کارشناس صنعت خودرو و استاد دانشگاه علم و صنعت، در گفت و گویی با اشاره یه اینکه دستورالعمل اخیر شورای رقابت یک تراژدی اقتصادی است، گفت:« این دستورالعمل من را یاد حمله اسکندر به ایران انداخت که با تخریب ایرانیان همراه شد و شورای رقابت نیز با بازگشت شکوهمندانه نابودی صنعت خودرو را جشن گرفتهاست.»
این استاد دانشگاه با اشاره به بند دو این دستورالعمل ” به منظور بهبود رقابتپذیری و تنظیم عرضه خودرو، شورای رقابت با همکاری وزارت صمت، سالانه میزان و نوع واردات خودرو را تعیین میکند “ گفت:« شورای رقابت خیلی واضح، حتی واردکنندگان خودرو را نیز شامل انحصار میداند و حتی اگر فرض کنیم که این بند درست است نیز در هیچ کجای مصوبه به دنبال بر هم زدن این انحصار و ایجاد رقابت نیست بلکه بر این باور است که، حالا که بازار انحصاری است من میگویم که با این انحصار چه کنیم و گویا شیر کنترل توزیع رانت را در دست دارد.»
کاکایی با اشاره به اینکه در این دستورالعمل، شورای رقابت، حتی برای خریداران نیز تعیین و تکلیف میکند؛ گفت:« شورای رقابت نه تنها عرضه را رقابتی نکردهاست، بلکه برای خریداران نیز تعیین و تکلیف میکند، مشکل ما در بازار خودرو محدود به خودروهای ارزان قیمت بود، که شورای رقابت با این دستورالعمل مشکل را به کل صنعت خودرو و حتی خودروهای میلیاردی نیز میکشاند.»
این استاد دانشگاه در ادامه گفت:« پیش از آنکه قرعهکشی راه بیافتد، من گفته بودم که این قرعهکشی نوعی لاتاری ملی است و تبعات خطرناکی دارد و باعث میشود تمام مردم ایران وارد بازار دلالی شوند و دلال خودرو شوند و این دستورالعمل شورای رقابت، دلالی را تنها منوط به خودروهای ارزان قیمت نمیکند، بلکه به کل بازار خودرو تعمیم میدهد.»
کاکایی در ادامه با بیان این نکته که بازار به معنای “هوشجمعی” است؛ گفت:« در سال ۱۳۹۷ میلیونها سکه را به حراج گذاشتند تا قیمتها کاهش یابد، ولی قیمتها بالا رفت چراکه هوش جمعی به عنوان مثال میگوید که قیمت این سکه به جای یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است و با افزایش عرضه اتفاقی در بازار رخ نداد و در نتیجه دولت نمیتواند با هوش جمعی مبارزه کند، بلکه باید از هوش جمعی استفاده کند. اگر هوش جمعی میگوید پراید ۳۰۰ میلیون تومان است، واقعا همین قیمت است و اگر شورای رقابت از اینکه پراید ۳۰۰ میلیون تومان است، ناراحت است، نباید پراید را حبس کند و بر سر هوش جمعی بزند، بلکه باید بر روی عواملی که قیمت را بالا بردهاست، کار کنید.»
به گفته این استاد دانشگاه، رفتار بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، صنعت و سایر وزارتخانهها و چاپ پول بدون پشتوانه، عواملی هستند که منجر به پراید ۳۰۰ میلیون تومانی شدهاند.
کاکایی در ادامه با اشاره به اینکه در کشور ما تورم از ۵۰ درصد گذر کردهاست و ارزش پول ملی آن در یک ماه و نیم ۵۰ درصد سقوط کردهاست؛ گفت:« در چنین وضعیتی، شورای رقابت اعلام کردهاست که قیمتها را ۶ ماهه یا نهایتا سالانه تعیین میکند، حتی اگر قیمتها ۶ ماهه تعیین شود، با افزایش قیمت ۲۰ درصدی در این مدت، تولیدکننده دوباره زیانده خواهد شد و عملا شورای رقابت دارد با صنعت خودرو، واردکنندگان و بازار سرمایه و کل اقتصاد اعلام جنگ میکند.»
این کارشناس صنعت خودرو با اشاره به اینکه شورای رقابت با کل نظام اقتصادی کشور سرشاخ شدهاست؛ گفت:« تعریفی که اعضای شورای رقابت از انحصار دارند، موجب شدهاست تا نظام اقتصادی جدیدی را تعریف کنند، شورای رقابت از این طرح سودی نمیبرد اما باید دید افرادی که نظر آنها بر روی شورای رقابت اثرگذار است، چه کسانی هستند که از این طرح سود خواهند برد.»
این استاد اقتصاد در ادامه با اشاره به اینکه مشکل شورای رقابت دشمنی دیرینه آن با صنعت خودرو است که نمیخواهد آن را بپذیرد؛ گفت:« تاکنون اسم شورای رقابت در بازار دیگری به غیر از بازار خودرو شنیده نشده و تنها جایی که شورای رقابت خود را مطرح میکند، بازار و صنعت خودرو است و آنهم تنها از طریق قیمتگذاری دستوری خود را مطرح میکند.»
کاکایی در ادامه با اشاره به اینکه این طرح از یک تفکر ضد توسعه، کنترلگرا و شبه کمونیستی میآید؛ گفت:« این تفکر چپگرا از نوع ناقصاست که شوروی را نیز زمین زد؛ در شوروی تفکر غلطی وجود داشت که منجر به نابودی آنها شد. آنها بر این باور بودند که یک مرکز میتواند بازارها را حبس کند و قیمت همهچیز را تعیین کند، در اوایل انقلاب در شوروی این طرح جوابگو بود اما در ۳۰ سال آخر مشاهده شد که دولت از تعیین قیمتها عاجز است و مفهومی به نام بازار را نمیتوان نادیده گرفت و در نهایت منطقهای مانند اوکراین که صادرکننده بزرگ گندم بود در نهایت به واردکننده بدل شد و در حال حاضر نیز دقیقا همین تفکر در حال اجرا است.»
این کارشناس صنعت خودرو در آخر افزود:« طرحهای این چنینی سرمایهگذاران را در بازارهای مولدی همچون بازار سرمایه فراری میدهند و به بازارهای دلالی مانند بازار خودرو سوق میدهند و در نتیجه منجر به جهش بیشتر قیمت خودرو در سال آینده میشود.»
منبع: خبرآنلاین
مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت گفت: خودروسازان داخلی با همراهی زنجیره تامین موفق به تولید یک میلیون و ۳۴۸هزار دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۱ شدند و رشد ۴۰درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۰ ثبت کردند.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان کشور با اشاره به رشد ۲۵ درصدی در شمارگان تولید خودرو در سال جاری، گفت: شاهکلید موفقیت برنامههای سال ۱۴۰۲ تولید خودرو در کشور، تعیینتکلیف و اصلاح شیوه قیمتگذاری، همچنین تامین نقدینگی و پیشنیازهای این صنعت است.
معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت معدن و تجارت از عرضه تندر ۹۰ پیشرفته از فروردینماه با همکاری روسها خبر داد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه عرضهها در بازار سرمایه بر اساس ضوابط قانونی موجود امکانپذیر است، گفت: مجلس تمامقد از توسعه حوزه فعالیتهای بازار سرمایه حمایت میکند و کمک میکنیم تا آنچه را که به عنوان چالشها در حوزه اقتصادی کشور وجود دارد را با تدابیر علمی پیگیری کنیم.
یک کارشناس اقتصادی با ابراز اینکه سالهای گذشته قیمتها عموماً توسط دلالان و نمایشگاهداران اتومبیل و بعد هم توسط سایتهای مختلف تعیین میشد، گفت: عرضه خودرو در بورس کالا باعث میشود عملاً امکان مواجهه با بازار منطقی خودرو داشته باشیم.
بورس کالای ایران با صدور اطلاعیههای جداگانه از پذیرش چهار خودرو جدید متعلق به ۴ شرکت در این بورس خبر داد.
رئیس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور اگر چه به ظرفیت خوب قطعه سازان داخلی برای افزایش تولید خودرو در سال ۱۴۰۲ تاکید دارد اما معتقد است که با وجود ظرفیت بالایی که در زنجیره تامین خودروسازان موجود است، اما همچنان در بخشیهایی از جمله تولید موتور و گیربکس کمبودهایی وجود دارد که خودروسازان در حال جبران این نقایص هستند.
این روزها افزایش نرخ ارز از یک سو، عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی و تلاطمات بازار که محدود شدن عرضه مواد اولیه یا عدم فروش آنها را به دنبال داشته است، بر مشکلات قطعه سازان افزوده است. مشکلاتی که از کمبود قطعه در ماه های آینده و کاهش تیراژ خودروسازان خبر میدهد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: دغدغه اصلی ما برای عرضه خودرو در بورس کالا این است که مصرفکننده به کالای مورد نیاز خود با قیمت مناسب برسد، همچنین تولیدکننده به نحوی کالای خود را بفروشد که ادامه حیات دهد و رشد و توسعه داشته باشد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: قرار بر این بود که واردات در بورس کالا انجام شود، اما بر اساس مصوبه هیات دولت قرار است در سامانه یکپارچه خودرو عرضه شود و فعلا عرضهای در بورس کالا نداریم.
پویش تشکلها در آستانه انتخابات دوره دهم اتاقهای سراسر کشور، قصد دارد متناسب با آرمانها و معیارهای تعریف شده در بیانیه خود، نمایندگانی شایسته را به کارآفرینان و فعالان اقتصادی معرفی کند.
رییس انجمن تخصصی همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور گفت: مطابق توافق انجام شده با خودروسازان، طی ماه های آینده قراردادهای فیمابین قطعه سازان و خودروسازان شناور خواهد شد.
مدیرکل خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: رکورد تولید ماهانه خودرو در پنج سال اخیر با تولید ۱۳۱ هزار خودرو در بهمن ماه سال جاری شکسته شد.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور با تاکید بر اینکه تداوم دشواری تامین ارز، منجر به افت تیراژ تولید خودرو می شود، خواستار آن شد تا بانک مرکزی، بانک ها و دستگاه های ذیربط، قطعه سازان را دریابند.
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به تفاهم ۷۰۰ میلیون یورویی در زمینه خودرو و قطعات با روسیه که در نمایشگاه اتوموبیلیتی مسکو صورت گرفته بود، گفت: قرارداد صادرات ۴۵ هزار دستگاه خودرو سایپا به این کشور به ارزش ۴۵۰ میلیون یورو به امضا رسید.
مدیر کالایی یک کارگزاری بازار سرمایه با بیان اینکه در صورت عرضه خودرو در بورس سود دلالان مابین مصرفکننده و تولیدکننده تقسیم خواهد شد، گفت: اگر عرضهها در این بازار متناسب با عرضه و تقاضا در بازار صورت بگیرد، کشف نرخ به درستی انجام میشود و خودروسازان میتوانند به سود مدنظر دست پیدا کنند.
سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس گفت: امیدواریم به کمک شفافیت بورس و عرضه خودروها در این بازار، دست مافیای خودرو قطع شود که در این حوزه با مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس از سال آینده طبق قانون، کل خودروها در بورس عرضه میشود.
مدیرعامل ایران خودرو گفت: این گروه صنعتی فعلاً برنامهای برای افزایش قیمت کارخانهای خودروها ندارد، بلکه به دنبال افزایش عرضه در بورس کالا است.
یک نماینده مجلس موافقت ۱۰۰درصدی خود برای عرضه خودرو در بورس را اعلام کرد و گفت: از این مسیر، شفافیت در عرضه و تقاضا ایجاد شده و با رشد عرضهها علاوه بر حذف رانت، اعتماد مردم نیز جلب شده و به مرور قیمتها نیز متعادل و واقعی خواهند شد.
مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: قیمتگذاریهای شورای رقابت در دهههای گذشته سیگنالهای اشتباهی به جامعه داد و محصولاتی که در آنها رقابتپذیر بودیم را از رده خارج میکردیم.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص مطالبات قطعهسازان خودرو کشور گفت: پیگیری و تلاش میکنیم که آن دسته از گروههای قطعهسازی که مهلت دریافت مطالبات ۱۲۰ روزه آنها از خودروسازان رد شده است تا عید امسال معوقات خود را دریافت کنند.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت که با عرضه خودرو در بورس شاهد حذف رانت ناشی از فاصله قیمت کارخانه و بازار آزاد هستیم و همه نهادها باید با روش بلندمدت شرایط را برای عرضه مستمر خودروها در بورس مهیا کنند تا با اعلام برنامه عرضهها، مردم نسبت به خرید مناسبتر از بورس امکان برنامهریزی داشته باشند.