عضو هیئت مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور با اشاره به تلخ بودن داستان صنعت خودروسازی کشور، گفت: «برای درک عمیق تر با یک مثال بسیار ساده به رابطه قیمت رب گوجه فرنگی، پژو ۲۰۶ و اقتصاد دستوری می پردازم تا عمق فاجعه به راحتی قابل درک باشد.»
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع همگن قطعه سازان کشور، ابوالفضل شورمیج ادامه داد: «این موضوع شاید خیلی ساده باشد، اما بزرگترین و تلخترین مشکل صنعت خودروسازی کشور را با قیمت رب گوجه فرنگی توضیح می دهم.»
شورمیج بیان کرد: «از نظر من سال ۹۶، سال شوک اقتصادی در کشور بوده است. در آن سال یکی از شرکت هایی که در همسایگی ما برند. معروفی از رب گوجه فرنگی تولید می کرد، یک قوطی ۸۲۰ گرمی را به قیمت ۴۴۵۰ تومان به فروش می رساند. در نظر داشته باشید که برای تولید این نوع محصولات غیر از زیرساخت ها و دستگاه ها و ادوات، عمده ترین مواد مورد نیازش را گوجه فرنگی و ورق قوطی تشکیل می دهد! تکنولوژی خاص و هایتک هم ندارد و نیازی به محصولات پتروشیمی، آلومینیوم، فولاد و موادی از این قبیل هم نیست.»
وی افزود: «در سال ۹۶ قیمت یک قوطی رب ۴۴۵۰ تومان و پژو ۲۰۶، حدود ۳۸ میلیون تومان بوده است. به عبارتی یک خودرو ۲۰۶ معادل ریالی ۸۶۵۱ قوطی رب مذکور بود. در حال حاضر، قیمت همان برند رب گوجه با وجود قیمت گذاری دستوری موادغذایی ۴۵ هزار تومان است (بیش از ده برابر).
حال اگر عدد ۸۶۵۱ تعداد رب گوجه معادل خودرو ۲۰۶ را در قیمت امروز آن ضرب کنیم عدد ۳۸۹ میلیون تومان به دست می آید. به بیان دیگر، قیمت فروش کارخانه خودرو پژو ۲۰۶ براساس افزایش قیمت رب گوجه فرنگی که تکنولوژی خاصی در آن نیز به کار نرفته است باید حداقل ۳۸۹ میلیون تومان باشد، اما آیا این مقدار رشد کرده است؟»
شورمیج اضافه کرد: «در واقع، قیمت امروز رب گوجه فرنگی براساس افزایش نرخ ارز، هزینه ها تولید و سایر هزینه های مترتب بر آن به ۴۵ هزار تومان رسیده است. در مقابل، ۲۰۶ با احتساب افزایش قیمت های جدید و دخالت های دولت و کاهش درصد افزایش، به ۱۸۲ میلیون تومان رسیده است. البته بحث من این نیست که باید و حتماً قیمت ها با افزایش شدیدی همراه شوند یا این که مشکلات صنعت خودرو پیگیری نشود، بلکه نکته اصلی در این مقایسه پرداختن به رانت حاصل از قیمت گذاری و اقتصاد دستوری است.»
وی بیان کرد: «با توجه به این آمار و ارقام در هر دستگاه پژو ۲۰۶ حداقل ۲۰۰ میلیون تومان رانت پنهان شده است. با احتساب تولید ۱۰۰ هزار دستگاه از این خودرو، فقط از طریق یک محصول و در یک سال ۲۰ هزار میلیارد تومان رانت از این طریق توزیع شده است و با توجه به این که قیمت بازار این خودرو ششصد میلیون تومان است مبلغ اعلامی فارغ از اختلاف قیمت فاحش بازار و کارخانه است که خود معزل دیگریست. در واقع، بزرگترین معضل صنعت خودرو به زبان ساده همین است و منشأ اکثر مباحث کیفی و فنی و سایر بحثها که قطعاً باید اصلاحات انجام شوند می تواند به همین موضوع برگردد.»
شورمیج تأکید کرد: «قیمت گذاری دستوری و غیر کارشناسی باعث می شود نقدینگی صنعت خودروسازی کشور تحلیل رفته و به چرخه تولید بازنگردد و چرخه ناقص ایجادشده در شرایطی که صنعت خودرو سازی از اصلی ترین صنایع تحریم شده است، باعث مشکلات بعدی می گردد.
اگر تنها دو ماه پول و نقدینگی به زندگی شما وارد نشود و در عین حال، همچنان افزایش تورم و نرخ ارز و هزینه ها وجود داشته باشد و در همین وضعیت تحت انواع و اقسام فشارها و محدودیت ها قرار داشته باشید؛ تحلیل کنید که چه اتفاقی خواهد افتاد؛ افزایش بدهی ها- قرض- وام-سود و نهایتاً ورشکستگی.»
منبع: اسب بخار
سرپرست معاونت دفتر واردات گمرک ایران خواستار آن شد تا اصلاحیه قانون قاچاق که قانونی سختگیرانه است، جدی گرفته شود و تولیدکنندگان و قطعه سازان، همه مفاد آن را بخوانند و رعایت کنند.
مدیرکل دفتر تعرفه گمرک گفت: گمرک در تلاش است تا با ارائه تسهیلات ویژه که برای واحدهای تولیدی در نظر گرفته شده، در چرخه تامین کالا و اجزا و قطعات برای واحدها نقش سازنده و مثبت داشته باشد.
مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو با بیان این که تدابیر اتخاذ شده از سوی وزارت صمت و بانک مرکزی سبب تسهیل تامین ارز در شبکه تامین و ایران خودرو شده، تصریح کرد: در حال حاضر تولید روال عادی داشته و چالشی در زمینه تامین و تغذیه خطوط تولید وجود ندارد.
مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با اعلام اینکه از ابتدای سال جاری تا ۷ خردادماه، این مجموعه ۸۶ هزار و ۶۱۸ دستگاه خودرو تولید کرده است، گفت: از آنجا که توافقات خوبی میان وزارت صمت و بانک مرکزی در خصوص تامین ارز خودروسازان و قطعه سازان صورت گرفته، تولید خودرو سیر افزایشی پیدا کرده است.
سرپرست وزارت صمت گفت: با همکاری مؤثر بانک مرکزی، تأمین ارز صنایع بهویژه صنایع خودرو بدون هیچ وقفهای ادامه دارد، ضمن اینکه واردات خودرو با رفع موانع عملیاتی شده و ترخیص این خودروها تسریع شده است.
معاون صنایع حمل و نقل وزیر صنعت، معدن و تجارت از تامین ارز صنایع خودرو و قطعه سازی در سال جاری خبر داد.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودروی کشور، با اشاره به اعمال محدودیتهای برق صنایع در آینده نزدیک از برنامه ریزی قطعه سازان برای خرید ژنراتور به منظور تولید و تامین برق خبر داد.
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق کشور ضمن تأکید بر اهتمام صنعت برق بر افزایش انرژی برق تحویلی به صنایع در سال رشد تولید، گفت: وزارت نیرو و وزارت صمت برای تأمین برق پایدار صنایع در سال رشد تولید به توافق رسیدند.
معاون صنایع حملونقل وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامهای به رئیس سازمان توسعه تجارت نسبت به توقف قریبالوقوع خطوط تولید خودروسازان هشدار داد و خواستار لغو محدودیت سیستمی تخصیص ارز برای صنعت خودرو شد.
عضو هیات مدیره انجمن قطعه سازان همگن، حضور در نمایشگاه اتومبیلیتی ۲۰۲۳ مسکو را فرصتی برای ارائه توانمندی قطعه سازان و خودروسازان ایرانی برشمرد و گفت: کاهش مشکلات صادراتی و تطابق با استانداردهای روسیه، مسیر شرکتهای ایرانی را برای حضور پر رنگ در بازار این همسایه شمالی هموار خواهد کرد.
رئیس کمیته ساخت داخل و دانش بنیان انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور گفت: هزینه های انجام شده در پروژه های تحقیق و توسعه شرکتهای قطعهسازی، در قالب اعتبار مالیاتی اعطا می شود و معادل آن از مالیات بر عملکرد مربوط به سال انجام هزینه مذکور یا سال های بعد کسر می شود.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو از عدم تخصیص و تامین ارز و قطعیهای برق به عنوان دو چالش اساسی فراروی صنعت قطعهسازی در شرایط کنونی نام برد که تولید و تیراژ قطعات را با مشکل مواجه خواهد کرد.
«ابراهیم دوستزاده» عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودروی کشور میگوید: بهرغم ریزش بازار، حاشیه سود بالای خودروهای داخلی محفوظ است. زیرا بازار هوشمندانه عمل میکند و میداند بنا بر ارزش واقعی خودروها، ۷۰ درصد از گپ قیمت بین کارخانه و بازار درست است
درحالیکه خودروساز متعهد شده که مطالبات قطعه سازان را ۱۲۰ روزه پرداخت کند، اما برخی از قطعه سازان پس از گذشت ۱۰ ماه هم موفق به دریافت مطالبات خود از خودروساز و علی الخصوص شرکت ساپکو نشده اند.
مدیر عامل بورس کالای ایران گفت: صنعت برق و صنعت خودرو به واسطه قیمت گذاری دستوری در حال نابودی و کاهش سرمایهگذاری هستند گفت: راه اشتباه رفته و تجربه شده قیمت گذاری دستوری کمکی به اقتصاد نخواهد کرد و آب در هاون کوبیدن است.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودروی کشور گفت: اکنون مطالبات قطعه سازان و زنجیره تامین از خودروسازان نسبت به سال گذشته افزایش یافته و این مساله سبب میشود تا بهویژه قطعهسازان کوچک امکان تداوم فعالیتهایشان کاهش یابد و رو به تعطیلی و تعدیل نیرو بروند.
مدیرکل صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت که با اجرای طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی جهتدهی معاملات خودرو میسر شده و امکان نقل وانتقال خودرو به مصرفکننده واقعی فراهم میشود.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودروی کشور ضمن اشاره به برگزاری نمایشگاه اتومبیلتی روسیه و حضور قطعهسازان ایرانی برای دومین سال پیاپی در این نمایشگاه (با مدیریت و برنامهریزی این انجمن)، این مهم را بزرگترین حضور بینالمللی شرکتهای ایرانی در تاریخ صنعت نمایشگاهی ایران و نقطه عطفی در اجرای رویکرد صادرات گرا شدن صنایع قطعهسازی ایران دانسته است.
رییس مرکز پژوهشهای مجلس گفت: موضوع خودرو در کشور به گونهای شده است که هم خودروساز ناراضی است و هم حکمرانی در این زمینه دچار مشکل شده و هم مردم از قیمت و کیفیت خودرو گلهمند هستند، پس نیاز است تا در این زمینه بازنگریهایی انجام شود.
دبیر انجمن خودروسازان، بیش از ۸۰ درصد تقاضای خودرو را کاذب برشمرد و پاشنه آشیل صنعت خودرو را قیمت گذاری آن دانست.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور با بیان اینکه نظام قیمت گذاری خودرو باید اصلاح شود، تصریح کرد: عقلانی نیست خودروساز زیان ده، ادامه کار دهد.
دبیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور معتقد است که اگر گرههای تجارت خارجی باز شود، بهطور قطع فرآیند قیمتگذاری هم اصلاح خواهد شد و بهتدریج با قیمتگذاری دستوری خداحافظی خواهیم کرد.