مشکلات نقدینگی هزینه تولید را بیشتر کرده است؛

مشکل قدیمی قطعه سازان و تمام واحدهای تولیدی فعال در زنجیره تامین، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش بوده که دلیل اصلی آن بدعهدی خودروساز در پرداخت مطالبات قطعه سازان و عدم تعهد خودروساز نسبت به مفاد ذکر شده در قرارداد است.

به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور، مشکل قدیمی قطعه سازان و تمام واحدهای تولیدی فعال در زنجیره تامین، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش بوده که دلیل اصلی آن بدعهدی خودروساز در پرداخت مطالبات قطعه سازان و عدم تعهد خودروساز نسبت به مفاد ذکر شده در قرارداد است.

کیوان فخری مدیرعامل آذین الکتریک پیشرو در گفت و گویی در خصوص مشکل نقدینگی قطعه سازان اظهار کرد که همواره به دلیل بدعهدی خودروساز و عدم پایبندی شرکت ها به پرداخت مطالبات قطعه سازان در بازه زمانی اعلام شده، زنجیره تامین با مشکل نقدینگی و کمبود سرمایه در گردش مواجه بوده است. اما در سالهای گذشته این گپ نقدینگی قطعه سازان با گرفتن تسهیلات از بانک ها جبران می شد. اما در دولت جدید سیاست بر این بوده که تسهیلات دهی بانک ها به حداقل برسد و این چالش بزرگی برای قطعه سازان ایجاد کرده است.

مدیرعامل آذین الکتریک پیشرو در ادامه بیان کرد که در واقع تلاش بانک در حال حاضر روی وام ندادن بوده و بیشتر بانک ها به دستور دولت دارایی های خود را در دیگر صنایع هزینه کرده اند و دیگر امکان ارائه تسهیلات به واحدهای تولیدی به خصوص در صنعت خودروسازی را ندارند. این در حالیست که امسال حمایت از تولید داخل نامگذاری شده، ولی رفتار دولت به صورتی بوده که نه تنها قصد حمایت از تولیدکننده را ندارد، بلکه هدف ضربه زدن به تمام قطعه سازان است.

فخری در صحبت های خود به ضعیف شدن بانک ها به دلیل نرخ بالای تورم و همچنین کاهش توان وام دهی بانک ها اشاره کرد و گفت که در صورتی که با همین فرمان پیش برویم، سال آینده بانک ها حتی یک ریال هم توان تسهیلات دهی به صنعت خودرو را نخواهند داشت.

عضو انجمن همگن قطعه سازان خودرو استان تهران، سیاسی بودن صنعت خودرو در ایران را یکی از معضلات بزرگ این صنعت دانست و گفت که با تغییر وزیر، مدیران عامل دو خودروساز بزرگ تغییر می کند و به دنبال آن بسیاری از سیاست های حاکم بر این صنعت نیز متفاوت می شود. وی در ادامه گفت که تجربه نشان داده که ایران خودرو و سایپا یک تا دو ماه پیش از اینکه مدیران عامل آنها تغییر کند، هیچ پولی به قطعه سازان و زنجیره تامین پرداخت نمی کنند. این در حالیست که قطعه سازان روی پرداخت مطالبات خود برای خرید مواد اولیه، هزینه کارگر و … حساب کرده اند.

کیوان فخری مدیرعامل آذین الکتریک پیشرو بیان کرد که یکی از دلایل گران تمام شده قطعه و خودرو در ایران، مشکل نقدینگی است. به عبارت دیگر اگر مشکل نقدینگی برای قطعه سازان برطرف شود، امکان ارزانتر شدن قیمت تمام شده قطعه و به دنبال آن خودرو تا ۱۰ درصد وجود دارد. چراکه در شرایطی که قطعه سازان نقدینگی کافی برای خرید مواد اولیه ندارند، مجبور هستند هزینه بیشتری برای تامین پول پرداخت کنند. به عبارت دیگری برای اینکه فروشنده مواد اولیه که عمدتا صنایع بالادستی مانند مس، فولاد و آلومینیوم هستند به صورت اعتباری به قطعه ساز مواد اولیه بفروشند، سود بیشتری از قطعه ساز دریافت می کنند. این موضوع هزینه خرید پول را برای قطعه ساز بیشتر می کند. اما در شرایطی که مشکل نقدینگی برای قطعه ساز وجود نداشت، یقینا قیمت تمام شده قطعه و خودرو پایینتر بود. البته که در نهایت این مشتریان و مردم هستند که هزینه بی تدبیری خودروساز را پرداخت می کنند.

فخری در صحبت های خود بیان کرد قطعه سازان در ایران محکم به این هستند که مواد اولیه را به قیمت روز خریداری کنند و قطعات تولیدی خود را به قیمت دو سال قبل به خودروساز بفروشند. وی اظهار کرد که طولانی شدن مراحل تایید قیمت های قطعات به نرخ سال ۱۴۰۱ باعث شده اکنون که در مرداد ماه ۱۴۰۲ هستیم، شرکت آذین الکتریک پیشرو قطعات را به نرخ دو سال قبل بفروشد. وی تاکید کرد که این مشکل تنها برای این شرکت نیست و بسیاری از قطعه سازان با چنین مشکلی دست و پنجه نرم می کنند.

عدم به روزرسانی قیمت ها و قرارداد نیز یکی از مواردی بوده که سبب کاهش نقدینگی قطعه سازان خودرو شده است. فخری در صحبت های خود اشاره کرد شرایط حاکم بر صنعت قطعه سازی سبب شده تا مدیران عامل این صنعت به جای اینکه وقت برای توسعه کسب و کار و کارخانه صرف کنند، هر روز به دنبال تامین نقدینگی باشند.

هشت هزار تومان باج به ازای هر دلار نیمایی!

فخری اعلام کرد: در حالی که نرخ دلار نیمایی ۲۸۵۰۰ است، اما بانک ها اظهار می کنند ارز برای فروش ندارند. با توجه به اینکه شرکتی مانند آذین الکتریک پیشرو ۳۰ درصد مواد اولیه آن وارداتی است، نیاز به ارز برای واردات مواد اولیه الزامیست. به همین جهت این شرکت مجبور بوده از مسیرهای دیگری نسبت به تامین ارز اقدام کند که به ازای هر یک دلار حدود در ماه جاری تا هشت هزار تومان هم مبلغ اضافی یا به عبارتی باج پرداخت کرده است.

قطعه سازان در ماه های اخیر مشکلات بسیار زیادی را در بحث تامین ارز داشته اند. ضمن اینکه پروسه انتقال ارز نیز سختی های خاص خود را دارد. اما بانک مرکزی به دلیل اینکه کشور با مشکل کمبود ارز مواجه است، در سال ۱۴۰۲ قانون جدیدی گذاشته که در صورت ثبت سفارش باید ۵ درصد ارزش آن را سپرده کرد. در صورت تمدید بار اول ۱۰ درصد و بار دیگر ۱۵ درصد آن را باید سپرده کرد. این موضوع هم ضربه دیگری به نقدینگی قطعه سازان وارد کرده است.

 

عبور مطالبات قطعه سازان از ۷ ماه

عضو انجمن همگن قطعه سازان تهران اظهار کرد که در ماه های اخیر پرداختی های بسیار ناچیزی از سوی خودروسازان داشته ایم که بخشی از آن به دلیل زمزمه های شنیده شده به دلیل تغییر مدیریت در ایران خودرو و سایپاست. طی چند سال اخیر چندین بار مدیران عامل ایران خودرو و سایپا تغییر کرده و هربار مطالبات قطعه سازان به تعویق افتاده است. در شرایط فعلی ضمن اینکه قطعه سازان در حال فروش قطعه با قیمت دو سال قبل به خودروسازان هستند، مطالبات آنها نیز به بیش از ۲۰۰ روز یا هفت ماه رسیده است.

فخری تاکید کرد که این موضوع تنها به ایران خودرو و سایپا محدود نشده و شرکت های خودروساز خصوصی از جمله کرمام موتور نیز در پرداخت بدعهدی می کنند. وی اظهار داشت که کرمان موتور به عنوان یک خودروساز خصوصی، در گذشته پرداخت به مراتب منظم تری نسبت به خودروسازان دولتی داشت، اما در یکسال اخیر به دلیل مشکلاتی که به خودروسازان خصوصی از سوی دولت و وزارت صمت تحمیل شده، آنها نیز به ناچار پرداخت به قطعه سازان را به تعویق می اندازند.

 

بحران نیروی انسانی در قطعه سازی

با توجه به مشکلات نقدینگی، دستمزدها و حقوق کارگران در صنعت از جمله قطعه سازی پایین است. به همین جهت بسیاری از افراد کارهای خدماتی را به کارمندی ترجیح می دهند و صنعت قطعه سازی به شدت با مشکل کمبود نیروی کار حتی نیروی کار غیر متخصص مواجه است. وی تاکید کرد که اکنون سازمانی نیست که به دنبال جذب نیرو نباشد و اگر فردی بیکار است، خود تمایلی به کارمندی در یک شرکت نداشته است.

منبع: خبر قطعه


لینک کوتاه : http://www.ismapa.com/?p=1778
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

اطلاعیه ها

درحالیکه شنیده شده بود سامانه یکپارچه خودرو به طور کامل حذف شده و عرضه خودرو به صورت مستقیم توسط خودروساز صورت می گیرد، اکنون زمزمه هایی از دور سوم سامانه یکپارچه فروش خودرو شنیده می شود. ظاهرا دور سوم سامانه یکپارچه فروش خودرو در شرایطی برگزار می شود که ایران خودرو و سایپا از تعهدات خود عقب هستند و این دو شرکت غایبین اصلی این دور سامانه خواهند بود.

گروه خودروسازی سایپا و گروه مپنا با هدف استفاده از فناوری‌های نوین و برقی‌سازی خودروهای سواری و تجاری گروه سایپا،‌ تفاهم‌نامه تولید و تامین سلول و باتری پک خودروهای برقی را امضاء کردند.

یکی از واحدهای فناور سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران با ساخت سنسور اکسیژن یکی از چالش‌های خودروسازان داخلی را رفع کرد.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: با بلاتکلیفی موجود در تامین نقدینگی زنجیره خودروسازی و قطعه سازان، به نظر می‌رسد افزایش تیراژ ۳۰ درصدی مد نظر خودروسازان تا پایان سال محقق نخواهد شد.

یک کارشناس صنعت خودرو نسبت به بروز بحران در صنعت خودرو و قطعه‌سازی هشدار داد و تاکید کرد که ما ممکن است در آینده نزدیک، دچار توقف خطوط تولید شویم.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودروی کشور  گفت: استراتژی و برنامه مشخصی برای تولید خودروهای برقی سواری و تجاری در کشور وجود ندارد، در حالی که گام نخست برای تحقق این مهم در کشور است.

اندیشکده امیرکبیر در تحلیلی اعلام کرد: قیمت فروش عمده خودروهای سایپا و ایران خودرو نظیر کوییک و پژو پارس ارزان‌تر از ارزان‌ترین خودروهای خارجی است، البته این به معنای سوء مدیریت و اهمال کاری در ایران خودرو و سایپا نیست.

بر اساس آمار و ارقامی که رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه در سال گذشته اعلام کرد، در ایران سالیانه حدود ۱۰۰ میلیارد دلار یارانه پنهان انرژی در بخش‌هایی نظیر برق، بنزین، گازوئیل و…، از سوی دولت به مردم داده می‌شود. که رقم بسیار هنگفتی است.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: اکنون رقبای ایران در بازار قطعات روسیه، ترکیه و چین هستند؛ اما مزیت نزدیکی مسیر، ایران را در اولویت قرار داده و حل مشکل تبادلات بانکی، مسیر فعالیت را هموار‌تر کرده است.

در شرایطی که خودروسازان جهان نزدیک به دهه است که در حال تحقیق و توسعه خودروهای برقی هستند و کشوری مانند چین نیز در این میان تبدیل به پیشتاز این عرصه شده است اما خودروسازان ایرانی با محصولاتی نظیر خودرو ریرا برقی و خودرو تارا برقی تازه در ابتدای این مسیر قرار دارند. توسعه خودروهای برقی نیازمند یک حمایت همه جانبه از سوی نهادهای مختلف از شهرداری‌ها تا سیستم بانک‌داری و نهادهای دولتی است.

در مرداد سال ۱۴۰۲ شاخص فروش رشته فعالیت خودرو و قطعات برمبنای شرکتهای بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۳۰.۵درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۴۱.۸درصدی داشته است.

بیش از یک دهه است که صنعت خودروسازی با قیمت گذاری دستوری برای خودروهای تولیدی بخش دولتی دست و پنچه نرم می کند و به تازگی این موضوع به خودروهای تولیدی بخش خصوصی نیز سرایت پیدا کرده است. تصدی گری دولت تنها در بخش قیمت گذاری نبوده و اکنون نحوه فروش را هم به خودروساز دیکته می کند. بدین ترتیب عملا خودروساز هیچ اختیاری از خود در زمینه قیمت گذاری و تعیین شرایط فروش نداشته و تمام دستورها از سوی دولت دیکته می شود. همین سیاست های غیرکارشناسی و غلط دولت در این سالها ضربه سنگینی به قطعه سازان و خودروسازان زده و اکنون در شرایط بسیار بحرانی به سر می برند.

عضو هیات مدیره انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: بن‌بست قیمت‌گذاری دستوری همراه با زیان انباشته ایران‌خودرو و سایپا، خودروسازی و قطعه سازی را را به بحران نزدیک کرده است.

 عضو انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودرو کشور با اشاره به رقابت سرسخت ایران و چین در بازار قطعه و خودرو روسیه اظهار داشت: با توجه به قیمت تمام شده بالا قطعات خودرو در ایران قاعدتا قطعه سازان چینی سهم بیشتری در بازار روسیه خواهند داشت. مگر اینکه دولت شرایط را برای افزایش توان رقابتی صنعتگران کشور در روسیه فراهم کند.

رییس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: در صورتی که دو موضوع اساسی قیمت‌گذاری دستوری و مدیریت دولتی از سر صنعت خودروسازی برداشته شود، این صنعت حال و روز بهتری خواهد داشت. این در حالی است که در شرایط فعلی همگان بر طبل واردات می‌کوبند و تامین ارز مورد نیاز این صنعت، خود چالش و سوالی اساسی است.

با وجود پتانسیل بسیار بالای صنعت قطعه سازی و خودروسازی در ایران، این صنعت به دلیل سیاست های غلط دولت های پیشین و فعلی عقب مانده است. اما این عقب ماندگی نباید باعث شود که ما به این صنعت پشت کنیم و کمر به نابودی آن ببندیم. چراکه داشتن صنعت خودروسازی که خود یکی از صنایع پیشران است، آرزوی بسیاری از کشورهای دنیاست و کشورهای همسایه است.

دبیر انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه‌سازان خودرو کشور، در نامه‌ای خطاب به وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن تشریح اساسی‌ترین مشکلات و چالش‌های بحران زا در صنعت قطعه سازی کشور، خواستار جلسه‌ای حضوری با وزیر صنعت جهت تبیین این شرایط شده است.

امروز دارا بودن واحد‌های تحقیق و توسعه برای شرکت‌های خودروسازی و قطعه‌سازی از اهمیت بسزایی برخوردار است، زیرا این واحد‌ها در زمینه توسعه محصول می‌توانند بسیار مثرثمر باشند و قطعه‌سازان را با تکنولوژی‌های روز مجهز سازند.

بررسی صورت‌های مالی تلفیقی ایران‌خودرو و سایپا از سال ۹۷ به این سو نشان می دهد که هزینه تمام شده تولیدات این شرکت ها بیش از مبلغ حاصل شده از فروش محصولاتشان بوده است.

رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی گفت: با توجه به عدم تدوین شیوه‌نامه تامین قطعات خودروهای وارداتی، واردات خودرو و قطعه خواهیم داشت.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: به‌منظور رشد کلان اقتصادی در کشور و دستیابی به مواهب توسعه، ناگزیر از رشد فناوری و دانش فنی تولید هستیم.

رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه‌سازان خودروی کشور گفت: با پایان یافتن سناریوی قرعه‌کشی خودرو از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم، ‌تغییرات گسترده‌ای انجام شد که مهمترین آن حذف قرعه‌کشی و ایجاد سامانه یکپارچه برای تخصیص نوبت حتی به متقاضیان واقعی خودرو بود. اختلاف قیمت خودرو در بازار و کارخانه رو به کاهش است و تداوم می‌یابد.

کلیه حقوق سایت محفوظ است . استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
کلیه حقوق سایت برای انجمن صنایع همگن قطعه سازان کشور محفوظ است . استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است