ناتوانی خودروسازان در تحویل خودروهای ثبت نامی در ماههای آتی؛

درحالیکه شنیده شده بود سامانه یکپارچه خودرو به طور کامل حذف شده و عرضه خودرو به صورت مستقیم توسط خودروساز صورت می گیرد، اکنون زمزمه هایی از دور سوم سامانه یکپارچه فروش خودرو شنیده می شود. ظاهرا دور سوم سامانه یکپارچه فروش خودرو در شرایطی برگزار می شود که ایران خودرو و سایپا از تعهدات خود عقب هستند و این دو شرکت غایبین اصلی این دور سامانه خواهند بود.

احتمال بازگشت خودروهای ناقص در ایران خودرو و سایپابه گزارش روابط عمومی انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور، «کیا داوود اسفندیاری» کارشناس بازار خودرو در خصوص کاهش تیراژ تولید و آمار فروش خودروسازان در سال جاری گفت: بررسی ها نشان می دهد که فروش خودرو در مرداد ماه نسبت به ماه قبل ۴۲ درصد و نسبت به زمان مشابه در سال گذشته ۳۰ درصد کاهش داشته است. همچنین تولید خودرو در مرداد ماه نسبت به ماه قبل نیز کاهش ۲۲.۷ درصدی داشته است. همچنین بررسی ها نشان می دهد که این روند کاهشی در شهریور ماه نیز ادامه داشته و در این صورت امکان بازگشت خودروهای ناقص به خط تولید خودروسازان بالاست. این احتمال به حدی بالاست که ممکن است تا پایان سال ۵۰ هزار خودروی ناقص در پارکینگ های ایران خودرو و سایپا دپو شوند.

اسفندیاری دلیل این کاهش تولید خودرو در ایران را متوقف شدن پرداخت های خودروسازان به قطعه سازان دانست و بیان کرد که قطعه ساز در خرید مواد اولیه و قطعات با مشکل مواجه شده است. در این میان برخی از قطعات به صورت تک سورس یا دو سورس تامین می شد و عملا توقف تولید و اختلال در تولید قطعه سازان تک سورس و دو سورس، روند تولید خودرو را با مشکل مواجه می کند. در این شرایط بار دیگر خودروهای ناقص به چرخه باز خواهند گشت. به دلیل عدم پرداخت اقساط تسهیلات توسط خودروسازان به بانک ها در قراردادهای سه جانبه با قطعه سازان، بانک ها از ارائه تسهیلات به قطعه سازان خودداری می کنند. با توجه به اینکه خرید مواد اولیه توسط برخی از قطعه سازان به دلیل کمبود نقدینگی و انباشت مطالبات از خودروسازان متوقف شده، انتظار می رود که طی دو الی سه ماه آتی ضربه سنگینی به تولید خودرو وارد شود.

اسفندیاری در خصوص سامانه یکپارچه فروش خودرو بیان کرد که در همه ادوار سامانه فروش خودرو و قرعه کشی مشخص شده که مردم طرفدار خودروی با کیفیت و لوکس و ایمن یا خودرو برای مصرف نیستند. بلکه خودرویی مورد پسند آنهاست که اختلاف قیمت کارخانه و بازار بالایی داشته باشد. این تقاضای سفته بازانه با نیاز حقیقی تفاوت دارد. وی تاکید کرد که تا زمانیکه اختلاف قیمت بازار و کارخانه غیر منطقی باشد، شاهد تقاضای غیر واقعی و سفته بازی در بازار خودرو هستیم. در این شرایط سامانه یکپارچه فروش خودرو دور سوم داشته باشد یا نه مهم نیست. چراکه خودروسازان دولتی خودرویی برای عرضه ندارند و مردم بدانند که اگر قیمت دستوری ادامه پیدا کند، ممکن است خودروسازان در ایفای تعهدات فعلی خود نیز ناتوان باشند.

گزارش های مختلفی از زیان انباشته ایران خودرو و سایپا از ابتدای سال ۱۴۰۲ رسیده، اما واقعی ترین آنها زیان انباشته ۲۲ هزار میلیارد تومانی از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا به امروز بوده که کیا داوود اسفندیاری معتقد است در صورتی که قیمت گذاری دستوری پابرجا بماند، به دلیل جریان تورمی زیان انباشته سال جاری این دو شرکت تا پایان سال به نزدیک ۵۰ هزار میلیارد تومان هم می رسد.

اسفندیاری بیان کرد که بخش اعظم تقاضا برای خرید خودرو در سگمنت های زیر ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیون تومان است. یعنی خودروهایی با قیمت ۱۳ هزار دلار. بدین ترتیب واردات خودرو و همچنین افزایش تعداد خودروهای مونتاژی نمی تواند هیچ تاثیری روی کنترل تقاضا برای بازار خودروهای زیر ۹۰۰ میلیون تومان داشته باشد. وی تاکید کرد که نزدیک به  ۸۰ درصد تقاضا مربوط به خودروهای زیر ۹۰۰ میلیون تومان بوده و تمام تلاش واردکنندگان و مونتاژی برای تصاحب ۱۵ الی ۲۰ درصد از کل حجم بازار خودروی ایران(بخشهای بیش از ۹۰۰ میلیون تومان در بازار) از نظر تیراژ است.

کیا داوود اسفندیاری بیان کرد که در بین خودروهای مونتاژی، تنها چند محصول انگشت شمار حضور دارند که در رده قیمت زیر ۹۰۰ میلیون تومان یا در این مرز هستند و سهم آنها از بازار خودروی ایران تنها ۳ درصد است.

کارشناس بازار خودرو در گفتگو با خبر قطعه بیان کرد که در صورت حذف قیمت دستوری، ایران خودرو و سایپا به منابع مالی جدیدی دسترسی پیدا می کنند و امکان عرضه خودروهای لوکستر، افزایش تیراژ تولید و توسعه محصول جدید به واسطه تامین مالی فراهم می شود.

اسفندیاری در خصوص کنار گذاشتن پلتفرم های قدیمی خودروسازان بیان کرد که عبور از پلتفرم های قدیمی و توسعه پلتفترم های جدید مستلزم سرمایه گذاری در صنعت خودروست. این سرمایه گذاری در توسعه پلتفرم جدید در شرایطی منطقی بوده که تولید خودرو در ایران سودآور باشد. اصلا فرض کنیم تولید خودرو سودآور است. با کدام سرمایه اقدام به تولید قالب و توسعه زیرساخت برای تولید خودروهای جدید کنیم؟ در شرایطی که مشکلات نقدینگی در صنعت خودروسازی ایران به دلیل قیمت گذاری دستوری بیداد می کند، عملا امکان توسعه محصول جدید نیست. وی در صحبت های خود بیان کرد که خودروسازی اکنون میوه درختی را می خورد که دو تا سه سال پیش کاشته است. آیا اکنون صنعت خودروسازی ایران به فکر کاشت درختی است که در سالهای آتی ثمره آن را برداشت کند؟ به نظر من نه تنها اینطور نیست بلکه آسیبهای جدی به ریشه کل صنعت وارد شده که در سالهای آتی آثار تخریبی آن بیشتر مشاهده می شود.

اسفندیاری در پایان بیان کرد که خودروسازان با رویای سودآوری دست به فروش برخی از اموال غیر مولد خود و صرف آن برای واردات زدند. اما قیمت گذاری دستوری تمام رویای زیبای سوددهی آنها را به کابوس زیان انباشته تبدیل کرد. وی در پایان یادآور شد که با روند فعلی و قیمت گذاری دستوری و مشکلات نقدینگی که برای خودروساز و قطعه ساز به وجود آمده، بعید است که همان تیراژ تولید سال ۱۴۰۱ هم در سال جاری محقق شود مگر مجوز افزایش قیمت کارخانه متناسب با نرخ تورم در سال ۱۴۰۲ از هم اکنون به آنها داده شود.

منبع: خبر قطعه


لینک کوتاه : http://www.ismapa.com/?p=2097
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)

اطلاعیه ها

مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت، گفت: در سال جاری حدود ۷۴۲ هزار دستگاه خودروی سواری بصورت عبور مستقیم و کامل تولید شده که در مقایسه با ۶۲۱ هزار دستگاه تولید کامل مدت مشابه پارسال، رشد ۲۰درصد را نشان می دهد.

امیرحسین جلالی، عضو هیات رییسه انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور معتقد است: دولت هیچ وقت تولیدکننده خوبی در هیچ کجای دنیا نبوده است.

در بازدیدی که رئیس مرکز مدیریت طرح‌های کلان و پیشران معاونت علمی ریاست‌جمهوری از شرکت ایران خودرو داشت، توافق‌نامه همکاری برای ایجاد دفتر طراحی خودروی برقی بین این مرکز و شرکت ایران خودرو منعقد شد.

رئیس هیات مدیره تعاونی تأمین نیاز قطعه‏‬ سازان کشور در یادداشتی به بررسی سیر تکوین صنعت خودروسازی در جهان پرداخت.

در حالی‌که بیش از پنج‌ماه از صدورمجوز ورود خودروهای کارکرده از سوی مجلس می‌گذرد ، اما هنوز آیین‌نامه‌ای در این خصوص ابلاغ نشده است. تامین ارز و ارائه خدمات پس از فروش دو مانع بزرگ در این زمینه است. در بسیاری از کشورها، نمایندگی خودروسازان به ارائه خدمات پس از فروش کارکرده‌ها می‌پردازند حال آنکه در ایران بعد از توقف واردات، بسیاری از نمایندگی‌ها منحل شده‌اند.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور معتقد است که ریشه همه عیوب موجود در صنعت خودروسازی از جمله زیان انباشته خودروسازان و قیمت تمام شده تولیدات، به مشکل تصدی‌گری دولت بازمی‌گردد.

معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت گفت: اگر بخواهیم به سمت بازار برقی‌سازی خودروها برویم باید بگویم این بازار ما است و اگر می‌خواهید این بازار را در اختیار شما قرار دهیم دیگر روش‌های سی‌کی‌دی و اس‌کی‌دی معنا ندارد و باید به طراحی مشترک فکر کرد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت که تا پایان سال زیرساخت های شارژ ٢٠٠ تا ٣٠٠ هزار تاکسی فراهم می شود.

عضو هیئت مدیره انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور گفت: با برداشته شدن بزرگترین شرط واردات خودروهای کارکرده و دست دوم که داشتن نمایندگی آن خودروها بود، سیاستگذاران صنعت خودرو در عمل قاچاق تجهیزات و لوازم یدکی این خودروها را توسعه و رونق می‌دهند.

درحالیکه ۸ ماه از سال جاری گذشته، مطالبات معوق قطعه سازان از خودروسازان همچنان به قوت پاربرجاست و بدعهدی خودروسازان در زمینه پرداخت مطالبات همچنان ادامه دارد.

رییس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: در صورتی که دولت دست از مدیریت خودروسازی و قیمت‌گذاری دستوری در این صنعت بردارد، ۹۰ درصد مسائل و مشکلات خودروسازی کشور حل و فصل خواهد شد.

رئیس کل بانک مرکزی از تامین یک میلیارد یورو ارز برای واردات خودروهای برقی خبر داد.

مطالبات قطعه‌سازان به‌قدری افزایش یافته که دیگر آن‌ها توان ادامه فعالیت ندارند. در این بین به‌رغم دستور وزیر صمت، خودروسازان هم اراده‌ای برای تسویه بدهی‌های خود ندارند. به نظر می‌رسد بحران زنجیره تأمین به تهدید جدید برای تولید خودرو در ایران تبدیل شده است.

رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت ایران اعلام کرد: صنعت تولید موتورسیکلت در ایران هیچگونه تفاوتی با دنیا ندارد. علت هم این است که اداره استاندارد ایران نظارت جدی و دقیقی بر این صنعت دارد.

معاون صنایع حمل‌ونقل وزارت صمت از تداوم واردات خودرو‌های برقی حداکثر تا پایان سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت بعد از آن محصولات برقی داخلی تجاری‌سازی و عرضه می‌شوند.

تولید خودرو و قطعات در مهر امسال نسبت به مهر سال گذشته، طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس سقوط ۳۲.۱ درصدی را تجربه کرده است، در حالی که در فروردین امسال تولید خودرو و قطعات نسبت به سال گذشته رشد ۴۰.۱ درصدی داشت.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اگر ایران بخواهد صنعتی شود باید خودروساز باشد و این بخش صنعتی ایران و نیازمند توجه بیشتر است.

بیست و سومین نمایشگاه تخصصی قطعات خودرو عصر چهارشنبه با حضور مسوولان کشوری و استانی در محل دائمی نمایشگاه بین‌المللی مشهد آغاز به کار کرد.

معاون وزیر صمت و رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران گفت: تامین منابع نقدینگی از مهم ترین دغدغه تولیدکنندگان قطعات خودرو کشور است که برای تحقق آن برنامه های ویژه ای در دستور کار است.

وزیر صمت با اعلام اینکه “در زمان حاضر ‌تشخیص قیمت‌گذاری خودرو به‌عهده شورای رقابت است”، افزود: البته در چشم‌انداز می‌خواهیم رقابت در تولید خودرو به‌گونه‌ای باشد که نیازی به قیمت‌گذاری توسط شورای رقابت نباشد و این خواست ما و دولت است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در بازدید از غرفه گروه صنعتی ایران‌خودرو در دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو، بر حمایت از تولیدکنندگان داخلی در توسعه خودروهای برقی تاکید کرد.

شرکت ‌های خودروسازی داخلی و برخی از شرکت های وارد کننده خودرو در دومین نمایشگاه تحول خودرو حضور پیدا کردند.

کلیه حقوق سایت محفوظ است . استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
کلیه حقوق سایت برای انجمن صنایع همگن قطعه سازان کشور محفوظ است . استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است