روند فزاینده سرمایهگذاری، تولید و بهکارگیری خودروهای برقی در جهان، سبب شده تا این محصول در عمل به یک فناوری و روند امروزی برای دنیای خودروسازی تبدیل شود.
در این راستا خودروسازهای بزرگ دنیا، برنامههای جسورانه خود را برای توسعه بازار خودروهای الکتریکی اعلام کردهاند، بهطوری که تولید جهانی خودروهای برقی تا سال ۲۰۳۰ به عدد ۳۵ میلیون دستگاه خواهد رسید.
براساس شکل (۱)، سال ۲۰۱۷ نقطه عطف تولید خودرو برقی در دنیا به شمار می آید، به طوری که از این سال تعداد زیادی از خودروسازان برتر در سراسر جهان، سرمایه گذاریهای قابل توجهی را در حوزه تولید خودروهای الکتریکی برنامهریزی کردهاند.
فضای رقابتی برای افزایش سهم بازار و کاهش هزینههای عملیاتی، روز به روز فضا را برای شرکت های بزرگ جامانده سختتر میکند. کاهش هزینههای باتری و به تبع آن خودروهای الکتریکی، استقبال مردم از آنها را نیز روز به روز افزایش داده و بر دغدغه دولتها برای تامین زیرساختهای لازم میافزاید.
نکته قابل توجه آن است که طبق برنامه های اعلامی خودروسازان بزرگ جهان، شرکتهای بزرگ و موفق آلمانی از جمله بی. ام. دبیلیو، مرسدس بنز، فولکس واگن و همچنین شرکت های بزرگ ژاپنی، کره ای و فرانسه ای از جمله هیوندا، کیا، تویوتا، رنو و غیره نیز که همچنان سکانداران حوزه فروش خودروهای غیرالکتریکی و دیزلی هستند، در کنار سکانداران فروش خودروهای الکتریکی از جمله BYD و تسلا، برنامه های سرمایه گذاری ویژه ای برای توسعه ظرفیتهای تولید خودروهای برقی پیش بینی کردهاند. این سرمایهگذاریها با هدف حفظ سهم بازار و مدیریت تغییر پارادایم نوظهور شکل گرفته انجام شده است.
نکات کلیدی
عدم توجه به رشد و گسترش بازار خودروهای الکتریکی در دنیا، علاوه بر حذف فرصت های توسعه بازار این خودروها، بدون شک سهم بازار خودروهای احتراقی را نیز در آینده نزدیک از بین خواهد برد. از این رو حفظ توان رقابتی صنایع خودروسازی دنیا بدون شک نیازمند تدوین راهبردهای مناسب و برنامه عملیاتی دقیق خواهد بود که اهم محورهای آن به شرح ذیل قابل بررسی است:
تحقیق و توسعه: خودروسازها باید در تحقیق و توسعه فناوریهای حمل و نقل برقی شامل بهبود عملکرد باتریها، بهبود زیرساختهای شارژ و توسعه فناوریهای مرتبط سرمایهگذاری نموده و نوآوریهای جدید را به ارمغان بیاورند.
همکاری با شرکتهای موفق: یکی از میانبرهای کسب مزیت های رقابتی در صنعت تولید خودروهای برقی، همکاری و تعامل با شرکتهای موفق در این حوزه و بهره گیری از تجربیات و دانش آنهاست که می تواند از طریق تولید مشترک محصولات و قطعات انجام شود.
ایجاد شبکههای دانشی: خودروسازان باید شبکههای دانشی را با سایر شرکتها، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی ایجاد کنند. این شبکهها میتوانند به اشتراکگذاری دانش و تجربیات، تبادل ایدهها، همکاری در تحقیقات و توسعه فناوریهای حمل و نقل برقی را تسهیل کنند.
استفاده از سرریزهای دانشی: خودروسازان باید از سرریزهای دانشی موجود در شبکهها و سازمانهای مرتبط استفاده کنند. این شامل تبادل دانش، اطلاعات و تجربیات با سایر صنایع و سازمانها و استفاده از نتایج تحقیقات قبلی و دانش موجود است.
نقش واسطهگران دانشی: خودروسازان باید در قالب همکاری با واسطهگران دانشی، مانند شرکتهای مشاوره و مهندسی، به بهبود دانش و فناوری خود در حوزه ساخت، نوآوری و تعمیر و نگهداری خودروهای برقی بپردازند. این واسطهگران میتوانند در تحقیق و توسعه، طراحی و بهینهسازی فرآیندها، ارتقای فناوری و بهبود عملکرد کمک کنند.
حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط نوپای دانش بنیان: خودروسازان باید با ایجاد برنامههای حمایتی و همکاری با شرکتهای نوپای دانش بنیان، از نوآوریها و فناوریهای جدید آنها بهرهبرداری کنند و و زمینه رشد و توسعه آنها را مهیا کنند.
همکاری با دانشگاهها و پژوهشگاهها: خودروسازان باید با برقراری همکاریهای فعال و مستمر با دانشگاهها و پژوهشگاهها، از دانش و تحقیقات این مراکز بهرهبرداری کنند. این همکاریها میتواند شامل انجام پروژههای تحقیقاتی مشترک، تبادل نیروی انسانی و دانشجویان، ایجاد شبکههای همکاری و انتقال دانش و فناوری باشد.
هم افزایی ظرفیتهای داخلی و نخبگانی درون کشور: خودروسازان باید بهمنظور توسعه ظرفیتهای داخلی و بهرهگیری از ظرفیت نخبگان درون کشور اقدام کنند که شامل ارتقای مهارتهای کارکنان، آموزش و پرورش نیروی انسانی متخصص، ایجاد برنامههای توسعه فنی و علمی داخلی و ایجاد شرایط اشتغال برای نخبگان و متخصصان درون کشور است.
نویسنده: اکبر محمدی، پژوهشگر موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی
مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت، گفت: در سال جاری حدود ۷۴۲ هزار دستگاه خودروی سواری بصورت عبور مستقیم و کامل تولید شده که در مقایسه با ۶۲۱ هزار دستگاه تولید کامل مدت مشابه پارسال، رشد ۲۰درصد را نشان می دهد.
امیرحسین جلالی، عضو هیات رییسه انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور معتقد است: دولت هیچ وقت تولیدکننده خوبی در هیچ کجای دنیا نبوده است.
در بازدیدی که رئیس مرکز مدیریت طرحهای کلان و پیشران معاونت علمی ریاستجمهوری از شرکت ایران خودرو داشت، توافقنامه همکاری برای ایجاد دفتر طراحی خودروی برقی بین این مرکز و شرکت ایران خودرو منعقد شد.
رئیس هیات مدیره تعاونی تأمین نیاز قطعه سازان کشور در یادداشتی به بررسی سیر تکوین صنعت خودروسازی در جهان پرداخت.
در حالیکه بیش از پنجماه از صدورمجوز ورود خودروهای کارکرده از سوی مجلس میگذرد ، اما هنوز آییننامهای در این خصوص ابلاغ نشده است. تامین ارز و ارائه خدمات پس از فروش دو مانع بزرگ در این زمینه است. در بسیاری از کشورها، نمایندگی خودروسازان به ارائه خدمات پس از فروش کارکردهها میپردازند حال آنکه در ایران بعد از توقف واردات، بسیاری از نمایندگیها منحل شدهاند.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور معتقد است که ریشه همه عیوب موجود در صنعت خودروسازی از جمله زیان انباشته خودروسازان و قیمت تمام شده تولیدات، به مشکل تصدیگری دولت بازمیگردد.
معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت گفت: اگر بخواهیم به سمت بازار برقیسازی خودروها برویم باید بگویم این بازار ما است و اگر میخواهید این بازار را در اختیار شما قرار دهیم دیگر روشهای سیکیدی و اسکیدی معنا ندارد و باید به طراحی مشترک فکر کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت که تا پایان سال زیرساخت های شارژ ٢٠٠ تا ٣٠٠ هزار تاکسی فراهم می شود.
عضو هیئت مدیره انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور گفت: با برداشته شدن بزرگترین شرط واردات خودروهای کارکرده و دست دوم که داشتن نمایندگی آن خودروها بود، سیاستگذاران صنعت خودرو در عمل قاچاق تجهیزات و لوازم یدکی این خودروها را توسعه و رونق میدهند.
درحالیکه ۸ ماه از سال جاری گذشته، مطالبات معوق قطعه سازان از خودروسازان همچنان به قوت پاربرجاست و بدعهدی خودروسازان در زمینه پرداخت مطالبات همچنان ادامه دارد.
رییس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: در صورتی که دولت دست از مدیریت خودروسازی و قیمتگذاری دستوری در این صنعت بردارد، ۹۰ درصد مسائل و مشکلات خودروسازی کشور حل و فصل خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی از تامین یک میلیارد یورو ارز برای واردات خودروهای برقی خبر داد.
مطالبات قطعهسازان بهقدری افزایش یافته که دیگر آنها توان ادامه فعالیت ندارند. در این بین بهرغم دستور وزیر صمت، خودروسازان هم ارادهای برای تسویه بدهیهای خود ندارند. به نظر میرسد بحران زنجیره تأمین به تهدید جدید برای تولید خودرو در ایران تبدیل شده است.
رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت ایران اعلام کرد: صنعت تولید موتورسیکلت در ایران هیچگونه تفاوتی با دنیا ندارد. علت هم این است که اداره استاندارد ایران نظارت جدی و دقیقی بر این صنعت دارد.
معاون صنایع حملونقل وزارت صمت از تداوم واردات خودروهای برقی حداکثر تا پایان سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت بعد از آن محصولات برقی داخلی تجاریسازی و عرضه میشوند.
تولید خودرو و قطعات در مهر امسال نسبت به مهر سال گذشته، طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس سقوط ۳۲.۱ درصدی را تجربه کرده است، در حالی که در فروردین امسال تولید خودرو و قطعات نسبت به سال گذشته رشد ۴۰.۱ درصدی داشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اگر ایران بخواهد صنعتی شود باید خودروساز باشد و این بخش صنعتی ایران و نیازمند توجه بیشتر است.
بیست و سومین نمایشگاه تخصصی قطعات خودرو عصر چهارشنبه با حضور مسوولان کشوری و استانی در محل دائمی نمایشگاه بینالمللی مشهد آغاز به کار کرد.
معاون وزیر صمت و رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران گفت: تامین منابع نقدینگی از مهم ترین دغدغه تولیدکنندگان قطعات خودرو کشور است که برای تحقق آن برنامه های ویژه ای در دستور کار است.
وزیر صمت با اعلام اینکه “در زمان حاضر تشخیص قیمتگذاری خودرو بهعهده شورای رقابت است”، افزود: البته در چشمانداز میخواهیم رقابت در تولید خودرو بهگونهای باشد که نیازی به قیمتگذاری توسط شورای رقابت نباشد و این خواست ما و دولت است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بازدید از غرفه گروه صنعتی ایرانخودرو در دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو، بر حمایت از تولیدکنندگان داخلی در توسعه خودروهای برقی تاکید کرد.
شرکت های خودروسازی داخلی و برخی از شرکت های وارد کننده خودرو در دومین نمایشگاه تحول خودرو حضور پیدا کردند.