مهدی مطلب زاده*
نائب رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور گفت: نهضت ساخت داخل قطعات وارداتی مورد نیاز صنعت خودروسازی کشور که توسط انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور مطرح شد و مورد توجه وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز قرار گرفت، در کنار رفع وابستگی به خارج از کشور، دستاوردهای ارزمشند دیگری نیز به همراه داشته و دارد.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع همگن قطعه سازی، مهدی مطلب زاده با بیان اینکه چراغ این نهضت خاموش نشده اما برای روشن ماندن، نیاز به اتخاذ یک سری تصمیم های مهم دارد، افزود: قطع وابستگی به خارج از کشور، جلوگیری از خروج ارز، ایجاد اشتغال، ارتقاء سطح تکنولوژی صنعت قطعه سازی، کاهش هزینه و در پی آن کاهش قیمت تمام شده محصولات و کاهش نیاز به سرمایه در گردش صنعت خودرو و قطعه سازی از جمله دستاوردهایی است که می توان برای نهضت بومی سازی قطعات خودرو برشمرد.
مطلب زاده ادامه داد: باید پذیرفت که سیاست نهضت ساخت داخل، سیاست به جا و درستی بوده و اقدامات لازم باید نسبت به تداوم و تسریع آن انجام شود. از طرف دیگر لازم به توضیح است که عقد قرارداد برای ساخت قطعه یا مجموعه ای از خودرو، تازه، آغاز کار است و طبعا آماده سازی خطوط تولید و به سرانجام رساندن آن نیازمند زمان است.
وی افزود: در اجرای این نهضت ۴ میز تخصصی برگزار و برای تولید داخل ۲۵۱ قطعه، قراردادهایی منعقد شده است که تقریبا نیمی از این قراردادها به تولید انبوه رسیده است.
عضو هیات رئیسه انجمن صنایع همگن قطعه سازی با بیان اینکه پاسخ این پرسش که “چراغ نهضت ساخت داخل خاموش شده است؟” منفی است، اظهار کرد: برای سرعت بخشیدن به نهضت ساخت داخل، انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور، بسته مشوق ساخت داخل را تدوین و به مجلس، دولت و خودروسازان پیشنهاد داده که شامل ۱۰ بند است که ۶ بند مربوط به حاکمیت و ۴ بند مربوط به خودروسازان است.
مطلب زاده، اعطای تسهیلات بلند مدت سرمایه ثابت و کوتاه مدت سرمایه در گردش با بهره حداکثر ۱۰درصد برای طول مدت بازگشت سرمایه را یکی از سیاست های تشویقی حاکمیت برای ادامه نهضت ساخت داخل قطعات خودرو عنوان کرد وی افزود: اختصاص بخشی از منابع صندوق توسعه ملی جهت واردات تجهیزات و ماشین آلات و ابزار تولیدی به جای واردات کالای مصرفی و تدوین مقررات معافیت ها و مشوق های مالیاتی در پروژه های ساخت داخل برای مدت بازگشت سرمایه نیز از دیگر اقداماتی است که حاکمیت می تواند برای افزایش ساخت داخل خودروهای کشور انجام دهد.
مطلب زاده حمایت رسانه ای و تبلیغاتی در مقابله با هجمه های حال حاضر فضای رسانه ای کشور در راستای اصلاح فضای فرهنگی و اجتماعی را نیز از دیگر الزاماتی دانست که صنعت خودرو و قطعه سازی به آن نیاز دارد.
وی ادامه داد: تکریم و حفاظت از مالکیت معنوی و حمایت قضایی و قانونی و جلوگیری از واردات قطعاتی که ساخت داخل دارند نیز از اقدامات تشویقی در حوزه حاکمیت است که می تواند سرمایه گذاری برای ساخت داخل کردن قطعات وارداتی را توجیه پذیر کند.
نائب رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان کشور ادامه داد: خودروسازان نیز یکی از ذی نفعان اصلی اجرای نهضت ساخت داخل هستند و لازم هست با اجرای بسته هایی تشویقی، قطعه سازان را در پیشبرد این نهضت یاری رسانند.
مطلب زاده افزود: یکی از اقداماتی که خودروسازان می توانند انجام دهند، خرید قطعات داخلی سازی شده با قیمت تمام شده قطعه وارداتی برای سال اول و کاهش تدریجی قیمت در قالب توافق نامه بلند مدت برای مدت حداقل دوره بازگشت سرمایه است. ضمن اینکه خرید نقدی قطعات تحویلی برای دوره حداقل یک ساله نیز اقدام دیگری است که خودروسازان می توانند در دستورکار خود قرار دهند.
وی اظهار کرد: عقد قرارداد عادلانه و تضمین خرید برای مدت بازگشت سرمایه و فقط با یک منبع تامین برای هر قطعه و از سوی دیگر مشارکت در ریسک سرمایه گذاری ثابت پروژه نیز دو بند دیگر از بسته تشویقی پیشنهادی انجمن صنایع همگن قطعه سازی برای تسریع و تسهیل در نهضت بومی سازی قطعات خودرو است.
* نایب رییس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور
مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت، گفت: در سال جاری حدود ۷۴۲ هزار دستگاه خودروی سواری بصورت عبور مستقیم و کامل تولید شده که در مقایسه با ۶۲۱ هزار دستگاه تولید کامل مدت مشابه پارسال، رشد ۲۰درصد را نشان می دهد.
امیرحسین جلالی، عضو هیات رییسه انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور معتقد است: دولت هیچ وقت تولیدکننده خوبی در هیچ کجای دنیا نبوده است.
در بازدیدی که رئیس مرکز مدیریت طرحهای کلان و پیشران معاونت علمی ریاستجمهوری از شرکت ایران خودرو داشت، توافقنامه همکاری برای ایجاد دفتر طراحی خودروی برقی بین این مرکز و شرکت ایران خودرو منعقد شد.
رئیس هیات مدیره تعاونی تأمین نیاز قطعه سازان کشور در یادداشتی به بررسی سیر تکوین صنعت خودروسازی در جهان پرداخت.
در حالیکه بیش از پنجماه از صدورمجوز ورود خودروهای کارکرده از سوی مجلس میگذرد ، اما هنوز آییننامهای در این خصوص ابلاغ نشده است. تامین ارز و ارائه خدمات پس از فروش دو مانع بزرگ در این زمینه است. در بسیاری از کشورها، نمایندگی خودروسازان به ارائه خدمات پس از فروش کارکردهها میپردازند حال آنکه در ایران بعد از توقف واردات، بسیاری از نمایندگیها منحل شدهاند.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور معتقد است که ریشه همه عیوب موجود در صنعت خودروسازی از جمله زیان انباشته خودروسازان و قیمت تمام شده تولیدات، به مشکل تصدیگری دولت بازمیگردد.
معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت گفت: اگر بخواهیم به سمت بازار برقیسازی خودروها برویم باید بگویم این بازار ما است و اگر میخواهید این بازار را در اختیار شما قرار دهیم دیگر روشهای سیکیدی و اسکیدی معنا ندارد و باید به طراحی مشترک فکر کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت که تا پایان سال زیرساخت های شارژ ٢٠٠ تا ٣٠٠ هزار تاکسی فراهم می شود.
عضو هیئت مدیره انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور گفت: با برداشته شدن بزرگترین شرط واردات خودروهای کارکرده و دست دوم که داشتن نمایندگی آن خودروها بود، سیاستگذاران صنعت خودرو در عمل قاچاق تجهیزات و لوازم یدکی این خودروها را توسعه و رونق میدهند.
درحالیکه ۸ ماه از سال جاری گذشته، مطالبات معوق قطعه سازان از خودروسازان همچنان به قوت پاربرجاست و بدعهدی خودروسازان در زمینه پرداخت مطالبات همچنان ادامه دارد.
رییس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: در صورتی که دولت دست از مدیریت خودروسازی و قیمتگذاری دستوری در این صنعت بردارد، ۹۰ درصد مسائل و مشکلات خودروسازی کشور حل و فصل خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی از تامین یک میلیارد یورو ارز برای واردات خودروهای برقی خبر داد.
مطالبات قطعهسازان بهقدری افزایش یافته که دیگر آنها توان ادامه فعالیت ندارند. در این بین بهرغم دستور وزیر صمت، خودروسازان هم ارادهای برای تسویه بدهیهای خود ندارند. به نظر میرسد بحران زنجیره تأمین به تهدید جدید برای تولید خودرو در ایران تبدیل شده است.
رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت ایران اعلام کرد: صنعت تولید موتورسیکلت در ایران هیچگونه تفاوتی با دنیا ندارد. علت هم این است که اداره استاندارد ایران نظارت جدی و دقیقی بر این صنعت دارد.
معاون صنایع حملونقل وزارت صمت از تداوم واردات خودروهای برقی حداکثر تا پایان سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت بعد از آن محصولات برقی داخلی تجاریسازی و عرضه میشوند.
تولید خودرو و قطعات در مهر امسال نسبت به مهر سال گذشته، طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس سقوط ۳۲.۱ درصدی را تجربه کرده است، در حالی که در فروردین امسال تولید خودرو و قطعات نسبت به سال گذشته رشد ۴۰.۱ درصدی داشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اگر ایران بخواهد صنعتی شود باید خودروساز باشد و این بخش صنعتی ایران و نیازمند توجه بیشتر است.
بیست و سومین نمایشگاه تخصصی قطعات خودرو عصر چهارشنبه با حضور مسوولان کشوری و استانی در محل دائمی نمایشگاه بینالمللی مشهد آغاز به کار کرد.
معاون وزیر صمت و رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران گفت: تامین منابع نقدینگی از مهم ترین دغدغه تولیدکنندگان قطعات خودرو کشور است که برای تحقق آن برنامه های ویژه ای در دستور کار است.
وزیر صمت با اعلام اینکه “در زمان حاضر تشخیص قیمتگذاری خودرو بهعهده شورای رقابت است”، افزود: البته در چشمانداز میخواهیم رقابت در تولید خودرو بهگونهای باشد که نیازی به قیمتگذاری توسط شورای رقابت نباشد و این خواست ما و دولت است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بازدید از غرفه گروه صنعتی ایرانخودرو در دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو، بر حمایت از تولیدکنندگان داخلی در توسعه خودروهای برقی تاکید کرد.
شرکت های خودروسازی داخلی و برخی از شرکت های وارد کننده خودرو در دومین نمایشگاه تحول خودرو حضور پیدا کردند.