تهران- ایرنا- عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور ضمن برشمردن دشواریهای خاص قطعهسازان ایرانی در روسیه از چینیها به عنوان رقیبی قدرتمند در این بازار یاد کرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، مسکو پایتخت روسیه با برگزاری نمایشگاه اتومبیلیتی ۲۰۲۲ از ۳۱ مرداد تا سوم شهریورماه ۱۴۰۱ (برابر با ۲۲ تا ۲۵ اوت ۲۰۲۲) میزبان خودروسازان، قطعه سازان و صنعتگرانی از کشورهای روسیه، ایران، ترکیه، چین و برخی دیگر از کشورها بود.
با توجه به تحریم صنعت خودروسازی و قطعه سازی روسیه از سوی غربیها، اکنون فرصت بسیار خوبی برای خودروسازان و قطعهسازان ایرانی برای حضور در این کشور و یافتن بازارهای جدید صادراتی فراهم شده است. با این حال حضور در بازار بزرگ این همسایه شمالی با دشواریهای خاص خود همراه است.
در جریان این رویداد، ۱۲ تفاهمنامه همکاری بین شرکتهای خودروساز و قطعهساز ایرانی و روسی به مبلغ ۷۰۰ میلیون یورو امضا شد.
در این زمینه یک عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور به ایرنا گفت: بعد از حضور موفقیت آمیز قطعهسازان و خودروسازان ایرانی در نمایشگاه اتومبیلیتی ۲۰۲۲، ارتباطات از سوی بازدیدکنندگان غرفه ما در نمایشگاه چه به صورت حضوری و چه مکاتبهای ادامه یافت. با این حال در همکاری با شرکتها و مشتریان روسی چند چالش وجود دارد.
«علیرضا عشقی» بیانداشت: نخست، اینکه روسها هنوز ارتباطات صنعتی زیادی با شرکتهای ایرانی نداشتهاند و اعتماد کردن آنها به ایرانیها در ابتدای کار دشوار است و با دیده تردید به ما مینگردند.
وی تاکید کرد: در این زمینه قطعه سازان ایرانی باید فضای کار را چه به لحاظ کیفیت تولیدات و چه از نظر قیمتی «بسیار رقابتی» ببینند.
این مقام صنفی افزود: دوم، خودروهایی که در روسیه مورد استفاده قرار می گیرد، جزو تولیدات جاری کشورمان نیست. به همین دلیل در سبد محصولات قطعهساران ایرانی این قطعات وجود ندارد. لذا سفارشات آنها نیز تعداد محدودی شاید به اندازه مصرف یکی دو ماه شان خواهد بود.
وی اظهارداشت: در این زمینه باید به سرمایهگذاری، قالب سازی و فراهم کردن تجهیزات مرتبط پرداخت که بهطور قطع با تیراژ کم اقتصادی نخواهد بود. با این حال تقاضاهای روسها از سوی صنعتگران چینی مورد استقبال قرار می گیرد، زیرا آن قطعات در سبد محصولات تولیدکنندگان چینی وجود دارد.
عشقی گفت: حتی در ارتباطاتی که با روسها داریم قیمتهایی که اعلام می کنند، قیمت های تمام شده چینی هاست و به این دلایل چین رقیب سرسختی در بازار روسیه است.
وی گفت: در حالی که روس ها انتظار دارند یکی دو ماهه و سریع نمونههای مورد نیاز را به آنها بدهیم که این مساله برای شرکتهای ایرانی امکانپذیر نیست و نیازمند صرف زمان و قراردادهای بلندمدت است.
این عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان بیانداشت: موضوع سوم، لزوم آشنایی و تسلط به زبان روسی برای شرکتهای ایرانی است. روسها همه اطلاعات فنی، مکاتبات و نقشهها را به زبان روسی ارائه می کنند و میخواهند و برای کار کردن با آنها باید از وجود مترجمان توانمند بهرهگیری کرد.
شرکتها در اعتماد سازی برای صادرات تسریع کنند
وی اضافه کرد: با وجود نیروی کار و انرژی ارزان، همچنین برخورداری از دانش فنی و مهندسان توانمند، مزیت نسبی در بسیاری زمینه ها در ایران وجود دارد، اما فراموش نکنیم برخی مواد اولیه مورد نیاز ما مشمول تحریم ها هستند و ناچار به دور زدن تحریم ها هستیم.
عشقی معتقد است: برای شروع به کار با مشتریان روسی نباید به دنبال سود قابل ملاحظه بود، همچنین کیفیت تولید و انجام بسترسازیهای لازم به منظور جلب اعتماد باید در دستور کار صنعتگران و قطعهسازان باشد که در این صورت در ادامه کار سودآوری نیز محقق می شود.
وی گفت: هرچند به دلیل همسایگی، حُسن همجواری و ارتباطات سیاسی خوب، روسیه میتواند یکی از مقاصد بسیار خوب صادراتی تلقی شود، اما فراموش نکنیم که فرصت برای حضور در این بازار کوتاه است و شاید تحریم روسیه از سوی غرب طولانی مدت نباشد؛ لذا باید هرچه سریعتر زمینه اعتماد سازی و شکلگیری صادرات را فراهم کرد.
مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت گفت: خودروسازان داخلی با همراهی زنجیره تامین موفق به تولید یک میلیون و ۳۴۸هزار دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۱ شدند و رشد ۴۰درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۰ ثبت کردند.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان کشور با اشاره به رشد ۲۵ درصدی در شمارگان تولید خودرو در سال جاری، گفت: شاهکلید موفقیت برنامههای سال ۱۴۰۲ تولید خودرو در کشور، تعیینتکلیف و اصلاح شیوه قیمتگذاری، همچنین تامین نقدینگی و پیشنیازهای این صنعت است.
معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت معدن و تجارت از عرضه تندر ۹۰ پیشرفته از فروردینماه با همکاری روسها خبر داد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه عرضهها در بازار سرمایه بر اساس ضوابط قانونی موجود امکانپذیر است، گفت: مجلس تمامقد از توسعه حوزه فعالیتهای بازار سرمایه حمایت میکند و کمک میکنیم تا آنچه را که به عنوان چالشها در حوزه اقتصادی کشور وجود دارد را با تدابیر علمی پیگیری کنیم.
یک کارشناس اقتصادی با ابراز اینکه سالهای گذشته قیمتها عموماً توسط دلالان و نمایشگاهداران اتومبیل و بعد هم توسط سایتهای مختلف تعیین میشد، گفت: عرضه خودرو در بورس کالا باعث میشود عملاً امکان مواجهه با بازار منطقی خودرو داشته باشیم.
بورس کالای ایران با صدور اطلاعیههای جداگانه از پذیرش چهار خودرو جدید متعلق به ۴ شرکت در این بورس خبر داد.
رئیس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور اگر چه به ظرفیت خوب قطعه سازان داخلی برای افزایش تولید خودرو در سال ۱۴۰۲ تاکید دارد اما معتقد است که با وجود ظرفیت بالایی که در زنجیره تامین خودروسازان موجود است، اما همچنان در بخشیهایی از جمله تولید موتور و گیربکس کمبودهایی وجود دارد که خودروسازان در حال جبران این نقایص هستند.
این روزها افزایش نرخ ارز از یک سو، عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی و تلاطمات بازار که محدود شدن عرضه مواد اولیه یا عدم فروش آنها را به دنبال داشته است، بر مشکلات قطعه سازان افزوده است. مشکلاتی که از کمبود قطعه در ماه های آینده و کاهش تیراژ خودروسازان خبر میدهد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: دغدغه اصلی ما برای عرضه خودرو در بورس کالا این است که مصرفکننده به کالای مورد نیاز خود با قیمت مناسب برسد، همچنین تولیدکننده به نحوی کالای خود را بفروشد که ادامه حیات دهد و رشد و توسعه داشته باشد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: قرار بر این بود که واردات در بورس کالا انجام شود، اما بر اساس مصوبه هیات دولت قرار است در سامانه یکپارچه خودرو عرضه شود و فعلا عرضهای در بورس کالا نداریم.
پویش تشکلها در آستانه انتخابات دوره دهم اتاقهای سراسر کشور، قصد دارد متناسب با آرمانها و معیارهای تعریف شده در بیانیه خود، نمایندگانی شایسته را به کارآفرینان و فعالان اقتصادی معرفی کند.
رییس انجمن تخصصی همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور گفت: مطابق توافق انجام شده با خودروسازان، طی ماه های آینده قراردادهای فیمابین قطعه سازان و خودروسازان شناور خواهد شد.
مدیرکل خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: رکورد تولید ماهانه خودرو در پنج سال اخیر با تولید ۱۳۱ هزار خودرو در بهمن ماه سال جاری شکسته شد.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور با تاکید بر اینکه تداوم دشواری تامین ارز، منجر به افت تیراژ تولید خودرو می شود، خواستار آن شد تا بانک مرکزی، بانک ها و دستگاه های ذیربط، قطعه سازان را دریابند.
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به تفاهم ۷۰۰ میلیون یورویی در زمینه خودرو و قطعات با روسیه که در نمایشگاه اتوموبیلیتی مسکو صورت گرفته بود، گفت: قرارداد صادرات ۴۵ هزار دستگاه خودرو سایپا به این کشور به ارزش ۴۵۰ میلیون یورو به امضا رسید.
مدیر کالایی یک کارگزاری بازار سرمایه با بیان اینکه در صورت عرضه خودرو در بورس سود دلالان مابین مصرفکننده و تولیدکننده تقسیم خواهد شد، گفت: اگر عرضهها در این بازار متناسب با عرضه و تقاضا در بازار صورت بگیرد، کشف نرخ به درستی انجام میشود و خودروسازان میتوانند به سود مدنظر دست پیدا کنند.
سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس گفت: امیدواریم به کمک شفافیت بورس و عرضه خودروها در این بازار، دست مافیای خودرو قطع شود که در این حوزه با مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس از سال آینده طبق قانون، کل خودروها در بورس عرضه میشود.
مدیرعامل ایران خودرو گفت: این گروه صنعتی فعلاً برنامهای برای افزایش قیمت کارخانهای خودروها ندارد، بلکه به دنبال افزایش عرضه در بورس کالا است.
یک نماینده مجلس موافقت ۱۰۰درصدی خود برای عرضه خودرو در بورس را اعلام کرد و گفت: از این مسیر، شفافیت در عرضه و تقاضا ایجاد شده و با رشد عرضهها علاوه بر حذف رانت، اعتماد مردم نیز جلب شده و به مرور قیمتها نیز متعادل و واقعی خواهند شد.
مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: قیمتگذاریهای شورای رقابت در دهههای گذشته سیگنالهای اشتباهی به جامعه داد و محصولاتی که در آنها رقابتپذیر بودیم را از رده خارج میکردیم.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص مطالبات قطعهسازان خودرو کشور گفت: پیگیری و تلاش میکنیم که آن دسته از گروههای قطعهسازی که مهلت دریافت مطالبات ۱۲۰ روزه آنها از خودروسازان رد شده است تا عید امسال معوقات خود را دریافت کنند.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت که با عرضه خودرو در بورس شاهد حذف رانت ناشی از فاصله قیمت کارخانه و بازار آزاد هستیم و همه نهادها باید با روش بلندمدت شرایط را برای عرضه مستمر خودروها در بورس مهیا کنند تا با اعلام برنامه عرضهها، مردم نسبت به خرید مناسبتر از بورس امکان برنامهریزی داشته باشند.