با گذشت بیش از ۱۰ ماه از سال جاری و با وجودی که تولید خودرو در این مدت از مرز یک میلیون دستگاه گذشته و خودروسازان به دنبال کسب رکورد جدیدی تا پایان سال هستند، اما قطعه سازان میگویند هنوز آنطور که باید قراردادهای فیمابین آنها و خودروسازان مطابق با نرخ تورم و دیگر شاخصها اصلاح نشده است.
به گزارش روابط عمومی انجمن صنایع همگن نیرومحرکه قطعهسازی کشور، برخی قطعهسازان خودرو در تماس با خبرگزاری ایرنا به تحت فشار بودن خود ناشی از عدم اصلاح و تعدیل قرارداهایشان با خودروسازان اشاره کردند و گفتند: این روزها با نوسانات نرخ ارز، شاهد افزایشی شدن قیمت مواد اولیه مورد نیاز قطعهسازان هستیم؛ با این حال از ابتدای امسال تاکنون خبری از اصلاح قراردادها نیست.
به گفته آنان، بخش زیادی از اصلاح و تعدیل قراردادها فیمابین قطعهسازان و خودروسازان هنوز انجام نشده و حتی نرخهایی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در موضوعات اضافه کار و دستمزد ساعتی اعلام کرده، در قراردادها محل مناقشه بوده و بهروز رسانی نشده است.
در این زمینه مدیر عامل شرکت طراحی، مهندسی و تأمین قطعات ایرانخودرو (ساپکو) اظهار داشت: قیمت ۷۰ درصد قراردادهای قطعهسازان تا پایان آذرماه امسال اصلاح و بهروزآوری شده است.
«بهروز غفاری» از بهروزآوری قیمت قراردادهای قطعه سازان در شرکت ساپکو طبق روال همه ساله و پس از اخذ مجوزهای لازم با هماهنگی گروه صنعتی ایران خودرو خبر داد و این تغییرات را همسو با تغییرات قیمتی نهادههای تولید، تحلیل شرایط اقتصادی و فضای کسب و کار دانست.
وی، بازنگری قریب به ۱۲ هزار و ۸۰۰ قطعه مربوط به ۶۰۰ سازنده را فرایندی زمان بر دانست و از اقدامات ساپکو از ابتدای سال جاری در این زمینه و بهروزآوری ۷۰ درصد از قراردادها تا پایان آذرماه خبر داد.
مدیرعامل ساپکو همچنین درباره نرخ دستمزد، اعلام کرد: شرکت ساپکو رشد اعلام شده از سوی دولت که ۵۷ درصد رشد حداقل دستمزد در سال جاری بوده است را با احتساب نرخ مصوب و توافق شده سال قبل در قیمت قطعات لحاظ کرده است.
غفاری در خصوص قیمت مواد اولیه و قطعات نیم ساخته داخلی، اظهار داشت: شرکت ساپکو بر اساس روند تغییرات قیمت نهاده های تولید و مراجعی نظیر بورس کالا، قیمت ها را تعدیل کرده و در صورت ارزی بودن موارد فوق، تغییرات نرخ ارز و تعرفه گمرک بر مبنای اعلام مراجع رسمی و اخذ مدرک از سازندگان، ملاک بازنگری قیمت ها در قراردادهای قطعه سازان قرار گرفته است.
وی با اشاره به همکاری و تعامل مثبت ساپکو و قطعه سازان در بازنگری قراردادها، در خصوص سایر بخش های آنالیز قیمت نیز از همسویی با رویه ها و اصول کارشناسی مورد توافق سازندگان و ساپکو در محاسبات قیمتی خبر داد و اظهار داشت: همسو با سیاستهای دولت و وزارت صمت اقدامات کنترلی به منظور کاهش هزینهها، بهینه سازی فرایندها، افزایش بهره وری و کارایی سیستم در شرکت ساپکو اعمال و سازندگان نیز اعمال رویه های مذکور را به منظور پایداری در شرایط سخت در دستور کار قرار داده اند.
لزوم شناور شدن قراردادها
در این زمینه، اما رییس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور نظر دیگری دارد.
«محمدرضا نجفیمنش» گفت: اکنون هزینههای دستمزد کارگری یکی از اصلی ترین موارد محل مناقشه در قراردادها بین خودروسازان و قطعهسازان است، به طوری که خودروساز روی رقم ساعتی ۴۲ هزار تومان تاکید دارد اما قطعهسازان قائل به دستمزد حداقل ۵۵ هزار تومانی هستند.
وی معتقد است: گرچه خودروساز میگوید نرخ دستمزد پارسال را با افزایش ۵۷ درصدی مد نظر وزارت کار همراه کرده و به عنوان دستمزد امسال لحاظ میکند، اما باید گفت پایه و مبنایی که نرخ دستمزد ساعتی بر اساس آن است، اشتباه است.
رییس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور همچنین از نگهداشت ۲.۵ درصد مبالغ قطعهسازان بابت حُسن انجام کار از سوی خودروسازان انتقاد کرد و افزود: با توجه به اینکه بازپرداختها پس از دو الی سه سال انجام میشود، ارزش این مبالغ با در نظر گرفتن تورم بهشدت کاهش مییابد؛ در این زمینه پیشنهاد میشود از قطعهساز «چک ضمانت» دریافت شود.
وی ادامهداد: با توجه به اعلام تورم نقطه به نقطه بالای ۵۰ درصدی، پیشنهاد میشود سهم موادی همچون فولاد، مس، آلومینیوم، محصولات پتروشیمی و غیره در قراردادها مشخص شود تا با هر تغییری در نرخ این مواد، قراردادها اتوماتیکوار اصلاح شود که به معنای شناور شدن قراردادهاست.
نجفیمنش، همچنین از پرداختیهای چهار تا ۶ ماه های خودروسازان به قطعهسازان انتقاد کرد و افزود: این مساله باعث شده تا کار به سختی جریان داشته باشد در حالی که با توجه به تورم موجود، این پرداختی ها حداقل باید یک ماهه باشد. همچنین خودروساز میتواند بهجای پرداخت یکماهه نرخ تورم را در پرداختیها اعمال کند تا قطعهساز بیش از این متضرر نشود.
وی گفت: برخی قطعه سازان به دلیل بدهی و سایر مشکلات و گرفتاریها، بهناچار اصلاحاتی که خودروساز از آن دم میزند را میپذیرند، اما در اصل باید تعدیل قراردادها بهگونهای باشد که رضایت طرفین جلب شود.
شایان ذکر است امسال خودروسازان برنامه افزایش ۵۰ درصدی تولید را هدفگذاری کرده و دنبال میکنند. با توجه به اینکه از ابتدای امسال تا بهمنماه، یک میلیون و ۵۰ هزار دستگاه خودرو در کشور تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشدی ۳۰ درصدی را نشان می دهد، دستیابی به رکورد یاد شده و تحقق برنامهها نیازمند ارسال سریع و بهموقع قطعات به خطوط تولید خودروسازان است.
منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی
مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت گفت: خودروسازان داخلی با همراهی زنجیره تامین موفق به تولید یک میلیون و ۳۴۸هزار دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۱ شدند و رشد ۴۰درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۰ ثبت کردند.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان کشور با اشاره به رشد ۲۵ درصدی در شمارگان تولید خودرو در سال جاری، گفت: شاهکلید موفقیت برنامههای سال ۱۴۰۲ تولید خودرو در کشور، تعیینتکلیف و اصلاح شیوه قیمتگذاری، همچنین تامین نقدینگی و پیشنیازهای این صنعت است.
معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت معدن و تجارت از عرضه تندر ۹۰ پیشرفته از فروردینماه با همکاری روسها خبر داد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه عرضهها در بازار سرمایه بر اساس ضوابط قانونی موجود امکانپذیر است، گفت: مجلس تمامقد از توسعه حوزه فعالیتهای بازار سرمایه حمایت میکند و کمک میکنیم تا آنچه را که به عنوان چالشها در حوزه اقتصادی کشور وجود دارد را با تدابیر علمی پیگیری کنیم.
یک کارشناس اقتصادی با ابراز اینکه سالهای گذشته قیمتها عموماً توسط دلالان و نمایشگاهداران اتومبیل و بعد هم توسط سایتهای مختلف تعیین میشد، گفت: عرضه خودرو در بورس کالا باعث میشود عملاً امکان مواجهه با بازار منطقی خودرو داشته باشیم.
بورس کالای ایران با صدور اطلاعیههای جداگانه از پذیرش چهار خودرو جدید متعلق به ۴ شرکت در این بورس خبر داد.
رئیس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور اگر چه به ظرفیت خوب قطعه سازان داخلی برای افزایش تولید خودرو در سال ۱۴۰۲ تاکید دارد اما معتقد است که با وجود ظرفیت بالایی که در زنجیره تامین خودروسازان موجود است، اما همچنان در بخشیهایی از جمله تولید موتور و گیربکس کمبودهایی وجود دارد که خودروسازان در حال جبران این نقایص هستند.
این روزها افزایش نرخ ارز از یک سو، عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی و تلاطمات بازار که محدود شدن عرضه مواد اولیه یا عدم فروش آنها را به دنبال داشته است، بر مشکلات قطعه سازان افزوده است. مشکلاتی که از کمبود قطعه در ماه های آینده و کاهش تیراژ خودروسازان خبر میدهد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: دغدغه اصلی ما برای عرضه خودرو در بورس کالا این است که مصرفکننده به کالای مورد نیاز خود با قیمت مناسب برسد، همچنین تولیدکننده به نحوی کالای خود را بفروشد که ادامه حیات دهد و رشد و توسعه داشته باشد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: قرار بر این بود که واردات در بورس کالا انجام شود، اما بر اساس مصوبه هیات دولت قرار است در سامانه یکپارچه خودرو عرضه شود و فعلا عرضهای در بورس کالا نداریم.
پویش تشکلها در آستانه انتخابات دوره دهم اتاقهای سراسر کشور، قصد دارد متناسب با آرمانها و معیارهای تعریف شده در بیانیه خود، نمایندگانی شایسته را به کارآفرینان و فعالان اقتصادی معرفی کند.
رییس انجمن تخصصی همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور گفت: مطابق توافق انجام شده با خودروسازان، طی ماه های آینده قراردادهای فیمابین قطعه سازان و خودروسازان شناور خواهد شد.
مدیرکل خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: رکورد تولید ماهانه خودرو در پنج سال اخیر با تولید ۱۳۱ هزار خودرو در بهمن ماه سال جاری شکسته شد.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور با تاکید بر اینکه تداوم دشواری تامین ارز، منجر به افت تیراژ تولید خودرو می شود، خواستار آن شد تا بانک مرکزی، بانک ها و دستگاه های ذیربط، قطعه سازان را دریابند.
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به تفاهم ۷۰۰ میلیون یورویی در زمینه خودرو و قطعات با روسیه که در نمایشگاه اتوموبیلیتی مسکو صورت گرفته بود، گفت: قرارداد صادرات ۴۵ هزار دستگاه خودرو سایپا به این کشور به ارزش ۴۵۰ میلیون یورو به امضا رسید.
مدیر کالایی یک کارگزاری بازار سرمایه با بیان اینکه در صورت عرضه خودرو در بورس سود دلالان مابین مصرفکننده و تولیدکننده تقسیم خواهد شد، گفت: اگر عرضهها در این بازار متناسب با عرضه و تقاضا در بازار صورت بگیرد، کشف نرخ به درستی انجام میشود و خودروسازان میتوانند به سود مدنظر دست پیدا کنند.
سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس گفت: امیدواریم به کمک شفافیت بورس و عرضه خودروها در این بازار، دست مافیای خودرو قطع شود که در این حوزه با مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس از سال آینده طبق قانون، کل خودروها در بورس عرضه میشود.
مدیرعامل ایران خودرو گفت: این گروه صنعتی فعلاً برنامهای برای افزایش قیمت کارخانهای خودروها ندارد، بلکه به دنبال افزایش عرضه در بورس کالا است.
یک نماینده مجلس موافقت ۱۰۰درصدی خود برای عرضه خودرو در بورس را اعلام کرد و گفت: از این مسیر، شفافیت در عرضه و تقاضا ایجاد شده و با رشد عرضهها علاوه بر حذف رانت، اعتماد مردم نیز جلب شده و به مرور قیمتها نیز متعادل و واقعی خواهند شد.
مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: قیمتگذاریهای شورای رقابت در دهههای گذشته سیگنالهای اشتباهی به جامعه داد و محصولاتی که در آنها رقابتپذیر بودیم را از رده خارج میکردیم.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص مطالبات قطعهسازان خودرو کشور گفت: پیگیری و تلاش میکنیم که آن دسته از گروههای قطعهسازی که مهلت دریافت مطالبات ۱۲۰ روزه آنها از خودروسازان رد شده است تا عید امسال معوقات خود را دریافت کنند.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت که با عرضه خودرو در بورس شاهد حذف رانت ناشی از فاصله قیمت کارخانه و بازار آزاد هستیم و همه نهادها باید با روش بلندمدت شرایط را برای عرضه مستمر خودروها در بورس مهیا کنند تا با اعلام برنامه عرضهها، مردم نسبت به خرید مناسبتر از بورس امکان برنامهریزی داشته باشند.