دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور در گفت وگو با یکی از رسانه ها، ضمن انتقاد شدید از تصدی گری دولتی در دو خودروساز بزرگ کشور، مدیریت خودروسازی در چنین شرایطی را دشوار توصیف کرده و کمترین تقصیر را در ضرر و زیان خودروسازان برای مدیران این شرکت ها قائل شده است، با این وجود، خبرنگار محترم این رسانه، با تقطیع جملات، تیتری انتخاب کرده که مفهوم اصلی را تغییر داده و مدیریت در خودروسازی را شبیه جوک توصیف کرده است.
روابط عمومی انجمن صنایع همگن قطعه سازی کشور، ضمن قدردانی از اصحاب رسانه که همواره در جهت اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به جامعه، صنعتگران کشور به ویژه قطعه سازان را یاری رسانده اند، متن کامل و دقیق صحبت های دبیر این انجمن را منتشر می کند.
آرش محبی نژاد در این گفت وگو اظهار کرد: زمانی که قیمت گذاری محصولات صددرصد دستوری است و در مقابل، قیمت مواد اولیه کاملا آزاد، با تبعیت از قیمت های جهانی برمینای فوب خلیج فارس و همچنین نرخ ارز تعیین می شود، مدیرعامل خودروساز کمترین نقش را در ضرر و زیان این شرکت دارد.
محبی نژاد با بیان اینکه نمی توان از این واقعیت تلخ نیز چشم پوشی کرد که قدرت مانور مدیران عامل خودروسازی در حد یک سری مسائل داخلی است، افزود: به عنوان مثال مدیران خودروسازی حتی در صورت کاهش چشمگیر تولید، اجازه تعدیل نیرو ندارند و در مقابل مجبور به استخدام برخی افراد فرمایشی و انتصاب آنها در پست های مدیریتی نیز هستند. دخالتهای مختلف مجلسیها و دولتیها را نیز باید در نظر گرفت. در چنین شرایطی اگر عالیترین مدیر خودروسازی دنیا را هم بیاورند و در ایران خودرو یا سایپا بگذارند، توفیق چندانی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: البته بیان این مشکلات ابداً به این معنی نیست که ضعف مدیریتی در دو خودروساز بزرگ ما وجود نداشته، زیرا صنعت خودرو کشور قطعاً می توانست بهتر از این مدیریت شود، اما در یک نگاه کلان، اگر همه شاخصههای مدیریتی اصلاح شود و مدیران خودروسازی نقش خود را به بهترین حالت ممکن ایفا کنند، با ساختار و نظام فعلی صنعت خودرو و با این شیوه سیاست گذاری، توفیق چندانی حاصل نخواهد شد.
دبیر انجمن صنایع همگن قطعهسازی در ادامه پیرامون روند سود و زیان در شرکتهای خودروسازی داخلی گفت: فرمول محاسبه این سود و زیان بسیار ساده است، سود مساوی درآمد منهای هزینه است و عمده هزینهها از نظر درصدی و وزنی در صنعت خودرو کشور، مواد اولیه و قطعات است که متاسفانه لجام گسیخته و بدون هیچگونه معیاری، با تغییر نرخ های جهانی و تغییر نرخهای ارز تغییر می کند.
محبی نژاد افزود: در برابر افزایش لجام گسیخته نهاده های تولید و نرخ ارز، قیمت گذاری محصول نهائی کاملاً دستوری و و با سرکوب قیمتی مواجه است، بنابراین درآمد، کنترل، محدود و سرکوب شده است و از طرف دیگر، هزینهها بدون محدودیت افزایش پیدا میکند. مشخص است در چنین شرایطی، هیچ عایدی جز زیان در کار نخواهد بود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره انتخاب اعضای هیات مدیره خودروسازان نیز افزود: اصولا، هیات مدیره خودروسازان نیز، انتخاب مجمع نیستند و براساس سهامهای تودلی شرکت ها و تصدیگری دولتی و فرمایشی انتخاب می شوند. از این رو، تا زمانی که ما اصلاح ساختار و تغییر نگرش نسبت به صنعت خودروی کشور نداشته باشیم و سایه شوم تصدیگری دولتی جای خودش را به هدایت راهبردی و سیاست گذاری صحیح و نقشه راه ندهد، قطعاً شاهد رونق و تغییر جدی در صنعت خودروی کشور نخواهیم بود.
نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: قیمت گذاری دستوری در اقتصاد باعث شکلگیری رانتهای متعدد و عدم تخصیص بهینه منابع میشود که برخلاف برخی ادعاها در نهایت به زیان مصرفکننده نهایی تمام خواهد شد.
برنامه تأمین برق صنایع در ایام اوج بار شبکه بر اساس اطلاعیه مشترک بین وزارتخانههای نیرو و صمت در خصوص تأمین برق صنایع در تابستان ۱۴۰۲ اعلام شد که بر اساس آن برق مورد نیاز بیش از ۹۰ درصد واحدهای صنعتی و تولیدی کشور، بدون هیچ محدودیتی تأمین خواهد شد.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور گفت: برآورد این انجمن و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، واردات سالیانه دست کم ۲ میلیارد دلار لوازم یدکی و قطعات خودرویی قاچاق به کشور است.
رییس کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی با اشاره به ابلاغ قطع نوبتی برق صنایع در تابستان کنونی گفت: نباید بخش صنعت نخستین قربانی محدودیت منابع برق در کشور با قطع نوبتی برق شود و قطعی برق باید بین مصارف خانگی مردم و صنعت تقسیم شود.
رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران گفت: سایه سنگین نظام دستوری در اقتصاد ایران طی سال های گذشته پیامدهای ناگواری همچون کاهش اشتغال، به خطر افتادن حیات صنایع، فرار سرمایه و سود بردن عدهای رانتباز را به همراه داشته است که امیدواریم دولت سیزدهم تلاشش را برای اصلاح این موضوع به کار گیرد.
سرپرست معاونت دفتر واردات گمرک ایران خواستار آن شد تا اصلاحیه قانون قاچاق که قانونی سختگیرانه است، جدی گرفته شود و تولیدکنندگان و قطعه سازان، همه مفاد آن را بخوانند و رعایت کنند.
مدیرکل دفتر تعرفه گمرک گفت: گمرک در تلاش است تا با ارائه تسهیلات ویژه که برای واحدهای تولیدی در نظر گرفته شده، در چرخه تامین کالا و اجزا و قطعات برای واحدها نقش سازنده و مثبت داشته باشد.
مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو با بیان این که تدابیر اتخاذ شده از سوی وزارت صمت و بانک مرکزی سبب تسهیل تامین ارز در شبکه تامین و ایران خودرو شده، تصریح کرد: در حال حاضر تولید روال عادی داشته و چالشی در زمینه تامین و تغذیه خطوط تولید وجود ندارد.
مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با اعلام اینکه از ابتدای سال جاری تا ۷ خردادماه، این مجموعه ۸۶ هزار و ۶۱۸ دستگاه خودرو تولید کرده است، گفت: از آنجا که توافقات خوبی میان وزارت صمت و بانک مرکزی در خصوص تامین ارز خودروسازان و قطعه سازان صورت گرفته، تولید خودرو سیر افزایشی پیدا کرده است.
سرپرست وزارت صمت گفت: با همکاری مؤثر بانک مرکزی، تأمین ارز صنایع بهویژه صنایع خودرو بدون هیچ وقفهای ادامه دارد، ضمن اینکه واردات خودرو با رفع موانع عملیاتی شده و ترخیص این خودروها تسریع شده است.
معاون صنایع حمل و نقل وزیر صنعت، معدن و تجارت از تامین ارز صنایع خودرو و قطعه سازی در سال جاری خبر داد.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودروی کشور، با اشاره به اعمال محدودیتهای برق صنایع در آینده نزدیک از برنامه ریزی قطعه سازان برای خرید ژنراتور به منظور تولید و تامین برق خبر داد.
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق کشور ضمن تأکید بر اهتمام صنعت برق بر افزایش انرژی برق تحویلی به صنایع در سال رشد تولید، گفت: وزارت نیرو و وزارت صمت برای تأمین برق پایدار صنایع در سال رشد تولید به توافق رسیدند.
معاون صنایع حملونقل وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامهای به رئیس سازمان توسعه تجارت نسبت به توقف قریبالوقوع خطوط تولید خودروسازان هشدار داد و خواستار لغو محدودیت سیستمی تخصیص ارز برای صنعت خودرو شد.
عضو هیات مدیره انجمن قطعه سازان همگن، حضور در نمایشگاه اتومبیلیتی ۲۰۲۳ مسکو را فرصتی برای ارائه توانمندی قطعه سازان و خودروسازان ایرانی برشمرد و گفت: کاهش مشکلات صادراتی و تطابق با استانداردهای روسیه، مسیر شرکتهای ایرانی را برای حضور پر رنگ در بازار این همسایه شمالی هموار خواهد کرد.
رئیس کمیته ساخت داخل و دانش بنیان انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور گفت: هزینه های انجام شده در پروژه های تحقیق و توسعه شرکتهای قطعهسازی، در قالب اعتبار مالیاتی اعطا می شود و معادل آن از مالیات بر عملکرد مربوط به سال انجام هزینه مذکور یا سال های بعد کسر می شود.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو از عدم تخصیص و تامین ارز و قطعیهای برق به عنوان دو چالش اساسی فراروی صنعت قطعهسازی در شرایط کنونی نام برد که تولید و تیراژ قطعات را با مشکل مواجه خواهد کرد.
«ابراهیم دوستزاده» عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودروی کشور میگوید: بهرغم ریزش بازار، حاشیه سود بالای خودروهای داخلی محفوظ است. زیرا بازار هوشمندانه عمل میکند و میداند بنا بر ارزش واقعی خودروها، ۷۰ درصد از گپ قیمت بین کارخانه و بازار درست است
درحالیکه خودروساز متعهد شده که مطالبات قطعه سازان را ۱۲۰ روزه پرداخت کند، اما برخی از قطعه سازان پس از گذشت ۱۰ ماه هم موفق به دریافت مطالبات خود از خودروساز و علی الخصوص شرکت ساپکو نشده اند.
مدیر عامل بورس کالای ایران گفت: صنعت برق و صنعت خودرو به واسطه قیمت گذاری دستوری در حال نابودی و کاهش سرمایهگذاری هستند گفت: راه اشتباه رفته و تجربه شده قیمت گذاری دستوری کمکی به اقتصاد نخواهد کرد و آب در هاون کوبیدن است.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان خودروی کشور گفت: اکنون مطالبات قطعه سازان و زنجیره تامین از خودروسازان نسبت به سال گذشته افزایش یافته و این مساله سبب میشود تا بهویژه قطعهسازان کوچک امکان تداوم فعالیتهایشان کاهش یابد و رو به تعطیلی و تعدیل نیرو بروند.
مدیرکل صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت که با اجرای طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی جهتدهی معاملات خودرو میسر شده و امکان نقل وانتقال خودرو به مصرفکننده واقعی فراهم میشود.