اگر خصوصی سازی ایران خودرو و سایپا انجام شود، عموم مشکلات این صنعت حل خواهد شد.
تا زمانی که صنعت خودرو ایران از چالش سیاسی شدن فاصله نگیرد و در مسیر خصوصیسازی درست گام بر ندارد، معضلات اصلی این صنعت حل نمی شود.
با توجه به اهداف وزارت صمت در راستای اصلاح ساختار صنعت خودرو و اینکه قطعه سازان سهم زیادی در تحقق این اهداف دارند، ضروری است با تدوین یک منشور حمایتی و اخذ مجوزهای لازم در جهت نظام مند شدن مسیر گام برداشت و در عین حال با تدوین روشهای مدون برای رفع مشکلات قطعه سازان در بخش حمایت های مالی مانند تسهیلات اعطایی، پرداخت بدهی های خودروسازان به قطعه سازان و معافیت های مالیاتی برای شرکتهایی که در راستای پیاده سازی اهداف تعریف شده حرکت می کنند، اقدام کرد.
در صورت وجود حمایت ها، قطعه سازان با تقویت بنیه مالی ایجاد شده ضمن سرمایه گذاری در حوزه تکنولوژیهای جدید و بهروز دنیا در راستای ارتقای کیفی محصولات تولیدی و نوآوری در زمینه تولید گام بر می دارند تا در نهایت خودرو با کیفیت و با استانداردهای روز دنیا تولید شود؛ این روند منجر به افزایش صادرات خودرو به کشورهایی خواهد شد که دارای بازار با پتانسیل هستند و فاصله صنعت خودرو ایران با کشورهای صاحب تکنولوژی را به مرور کم و کم تر می کند، اتفاقی که بدون حمایت وزارت صمت و نیز حمایت خودروسازان از قطعه سازان که جهادگران جبهه اقصادی این مرز و بوم هستند، محقق نخواهد شد.
بزرگترین معضلی که وزارت صمت در حوزه صنعت خودرو دارد و خود نیز درگیر این چالش است، سیاسی شدن صنعت خودرو ایران است و تا زمانی که شاهد پرهیز از این رویه نباشیم، چالش اساسی صنعت خودرو ایران حل نمی شود و راه به جایی نخواهیم برد. دولتمردان و بسیاری از افرادی که در کشور دارای قدرت هستند باید نوع نگاه خود را تغییر دهند تا شاهد بهبود شرایط باشیم. در وزارت صمت نه تاکیدی روی کیفیت است نه تاکیدی در مورد نوع پرداخت ها وجود دارد. همه وزرا و معاونان آنان اساسا تمایل ندارند در رابطه با خودرو اظهار نظر کنند و به محض اظهار نظر، اذهان عمومی به سمت آنان حمله ور میشود و تصور می کنند که هدف، گران شدن قیمت خودرو است.
یکی از راه های بهبود صنعت خودرو ایران، خصوصی سازی است و اگر بحث خصوصیسازی ایران خودرو و سایپا انجام شود، عموم این مشکلات حل می شود و تا زمانی که دولت بخواهد بسته های حمایتی به خودروسازان بدهد و هرجایی که کم آوردند به آنها کمک کند و از آنها بخواهد که قیمت گذاری از سوی دولت صورت گیرد، هیچ مشکلی حل نخواهد شد.
مشکلات عدیده ای در صنعت خودرو داریم که ابتدا باید این مشکلات را برطرف کنیم و تا زمانی که خودروسازان چتر حمایتی دولت را بالای سر خود احساس کنند و هر مدیرعاملی که می آید راه فرار داشته باشد، چالش ها حل نخواهد شد و مدام با بهانه تراشی، پشت مسائل مختلف مخفی خواهند شد
خصوصی سازی صنعت خودرو باعث می شود این صنعت از سلطه سیاسی خارج شود و مدیران دولتی خیلی تصمیم گیرنده نباشند و بخش خصوصی در مقام تصمیم گیر عمل کند و همانند سایر صنایع که معضلات آنها خیلی کمتر از صنعت خودرو است، مشکلات کاهش پیدا می کند.
بحث رقابت آزاد در سایر صنایع به وجود آمده است و خصوصی سازی بهطور قطع کمک خواهد کرد مالکان شرکتها به مشکلات رسیدگی و اگر به دنبال قطعه خوب می گردند قطعه ساز خود را حمایت کنند. در عین حال خصوصی سازی نباید رانتی باشد و یک عده خاص که دانشی هم ندارند روی کار بیایند، زیرا در این صورت نیز شرایط بهبود نخواهد یافت.
یاداشت از : محمد آقاجانی، عضو انجمن تخصصی صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور
مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صمت، گفت: در سال جاری حدود ۷۴۲ هزار دستگاه خودروی سواری بصورت عبور مستقیم و کامل تولید شده که در مقایسه با ۶۲۱ هزار دستگاه تولید کامل مدت مشابه پارسال، رشد ۲۰درصد را نشان می دهد.
امیرحسین جلالی، عضو هیات رییسه انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور معتقد است: دولت هیچ وقت تولیدکننده خوبی در هیچ کجای دنیا نبوده است.
در بازدیدی که رئیس مرکز مدیریت طرحهای کلان و پیشران معاونت علمی ریاستجمهوری از شرکت ایران خودرو داشت، توافقنامه همکاری برای ایجاد دفتر طراحی خودروی برقی بین این مرکز و شرکت ایران خودرو منعقد شد.
رئیس هیات مدیره تعاونی تأمین نیاز قطعه سازان کشور در یادداشتی به بررسی سیر تکوین صنعت خودروسازی در جهان پرداخت.
در حالیکه بیش از پنجماه از صدورمجوز ورود خودروهای کارکرده از سوی مجلس میگذرد ، اما هنوز آییننامهای در این خصوص ابلاغ نشده است. تامین ارز و ارائه خدمات پس از فروش دو مانع بزرگ در این زمینه است. در بسیاری از کشورها، نمایندگی خودروسازان به ارائه خدمات پس از فروش کارکردهها میپردازند حال آنکه در ایران بعد از توقف واردات، بسیاری از نمایندگیها منحل شدهاند.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور معتقد است که ریشه همه عیوب موجود در صنعت خودروسازی از جمله زیان انباشته خودروسازان و قیمت تمام شده تولیدات، به مشکل تصدیگری دولت بازمیگردد.
معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت گفت: اگر بخواهیم به سمت بازار برقیسازی خودروها برویم باید بگویم این بازار ما است و اگر میخواهید این بازار را در اختیار شما قرار دهیم دیگر روشهای سیکیدی و اسکیدی معنا ندارد و باید به طراحی مشترک فکر کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت که تا پایان سال زیرساخت های شارژ ٢٠٠ تا ٣٠٠ هزار تاکسی فراهم می شود.
عضو هیئت مدیره انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان خودرو کشور گفت: با برداشته شدن بزرگترین شرط واردات خودروهای کارکرده و دست دوم که داشتن نمایندگی آن خودروها بود، سیاستگذاران صنعت خودرو در عمل قاچاق تجهیزات و لوازم یدکی این خودروها را توسعه و رونق میدهند.
درحالیکه ۸ ماه از سال جاری گذشته، مطالبات معوق قطعه سازان از خودروسازان همچنان به قوت پاربرجاست و بدعهدی خودروسازان در زمینه پرداخت مطالبات همچنان ادامه دارد.
رییس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودروی کشور گفت: در صورتی که دولت دست از مدیریت خودروسازی و قیمتگذاری دستوری در این صنعت بردارد، ۹۰ درصد مسائل و مشکلات خودروسازی کشور حل و فصل خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی از تامین یک میلیارد یورو ارز برای واردات خودروهای برقی خبر داد.
مطالبات قطعهسازان بهقدری افزایش یافته که دیگر آنها توان ادامه فعالیت ندارند. در این بین بهرغم دستور وزیر صمت، خودروسازان هم ارادهای برای تسویه بدهیهای خود ندارند. به نظر میرسد بحران زنجیره تأمین به تهدید جدید برای تولید خودرو در ایران تبدیل شده است.
رئیس انجمن صنعت موتورسیکلت ایران اعلام کرد: صنعت تولید موتورسیکلت در ایران هیچگونه تفاوتی با دنیا ندارد. علت هم این است که اداره استاندارد ایران نظارت جدی و دقیقی بر این صنعت دارد.
معاون صنایع حملونقل وزارت صمت از تداوم واردات خودروهای برقی حداکثر تا پایان سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت بعد از آن محصولات برقی داخلی تجاریسازی و عرضه میشوند.
تولید خودرو و قطعات در مهر امسال نسبت به مهر سال گذشته، طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس سقوط ۳۲.۱ درصدی را تجربه کرده است، در حالی که در فروردین امسال تولید خودرو و قطعات نسبت به سال گذشته رشد ۴۰.۱ درصدی داشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اگر ایران بخواهد صنعتی شود باید خودروساز باشد و این بخش صنعتی ایران و نیازمند توجه بیشتر است.
بیست و سومین نمایشگاه تخصصی قطعات خودرو عصر چهارشنبه با حضور مسوولان کشوری و استانی در محل دائمی نمایشگاه بینالمللی مشهد آغاز به کار کرد.
معاون وزیر صمت و رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران گفت: تامین منابع نقدینگی از مهم ترین دغدغه تولیدکنندگان قطعات خودرو کشور است که برای تحقق آن برنامه های ویژه ای در دستور کار است.
وزیر صمت با اعلام اینکه “در زمان حاضر تشخیص قیمتگذاری خودرو بهعهده شورای رقابت است”، افزود: البته در چشمانداز میخواهیم رقابت در تولید خودرو بهگونهای باشد که نیازی به قیمتگذاری توسط شورای رقابت نباشد و این خواست ما و دولت است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بازدید از غرفه گروه صنعتی ایرانخودرو در دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو، بر حمایت از تولیدکنندگان داخلی در توسعه خودروهای برقی تاکید کرد.
شرکت های خودروسازی داخلی و برخی از شرکت های وارد کننده خودرو در دومین نمایشگاه تحول خودرو حضور پیدا کردند.