دستورالعمل تنظیم بازار خودرو از سوی شورای رقابت در حالی به تصویب رسیده است که ماده ۲ این مصوبه در تضاد آشکار با مصوبه ۷ آبان ماه هیات وزیران در خصوص عرضه خودروهای وارداتی در بورس کالا است!
به گزارش روایط عمومی انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور، در شرایطی که فعالان بازار سهام در حال فراموشی نامه رییس شورای رقابت به رییس سازمان بورس مبنی بر توقف عرضه خودرو در بورس کالا که در تاریخ سوم بهمن ماه منتشر شد، بودند و بازار سهام پس از سقوطی همه جانبه در حال ترمیم اوضاع بود، بار دیگر و در شرایطی که همه گمان می کردند شورای رقابت به بازار رقابتی رای می دهد، این شورا قرعه کشی را برای خرید خودرو از سوی مردم انتخاب کرد تا سوالی بزرگ در ذهن مردم نقش ببندد که دقیقا رقابت از نظر شورای رقابت چیست؟
طبق مصوبه شورای رقابت قرار است قیمت های رسمی خودروها (قیمت کارخانه)، براساس برآورد هزینه های تمام شده و سود عادله تعیین شود و مردم بار دیگر به سامانه یکپارچه خودرو که طبق اعلام مسوولان از زیرساخت های مناسب برخوردار نبود مراجعه کنند؛ رویدادی عجیب که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی، نوع دیگری از قیمت گذاری دستوری است و مدام باید در انتظار فرمول قیمتی و درخواست تولیدکنندگان برای افزایش قیمت ها باشیم.
یکی از پرسش هایی که فعالان بازار سرمایه از شورای رقابت پرسیده اند این است که اگر قرار است قیمت خودرو طبق اعلام مسوولان شورای رقابت، واقعی شود، پس چه نیازی به قرعه کشی وجود دارد؟ با این اوصاف قطعا قیمت های تعیین شده از سوی شورای رقابت، چند صد میلیون تومان پایین تر از نرخ های بازار آزاد خواهد بود و منطق قیمت واقعی بازهم محل پرسش است.
نکته بعدی اینکه براساس کدام شاخص ها، کل صنعت خودرو با این تعداد خودروساز و تنوع تولید به نسبت سال های قبل، انحصاری تعیین شده است. نکته دیگر نیز به زمان اعلام قیمت های جدید برمی گردد و اینکه شورای رقابت برای آنکه بتواند تقاضای کاذب را از بازار خودرو کنار بزند، حداقل باید قیمت های رسمی خودروها را ۱۰۰ درصد افزایش دهد؛ این اقدام چه زمانی و با چه جزییاتی انجام خواهد شد.
همچنین سوال مهم دیگر فعالان بازار سرمایه و صنعت خودرو این است که آیا اعضای شورای رقابت تضمین می دهند که با این دستورالعمل، سه سال دیگر صنعت خودرو شرایطی به مراتب بهتر از امروز دارد و مردم خودروی بهتر، باکیفیت تر و ارزانی را سوار می شوند؟
اما اگر از اینکه چرا روش پر ابهام قرعه کشی و اعلام یک هفته بعد اسامی برندگان به روش لحظه ای، شفاف و رقابتی بورس کالا که اثرات مثبت آن تنها با عرضه کمتر از ۳ درصدی تولید مشخص شده بود، ترجیح داده می شود، بگذریم به تناقض آشکار ماده ۲ مصوبه شورای رقابت با مصوبه ۷ آبان ماه هیات وزیران در خصوص عرضه خودروهای وارداتی در بورس می رسیم.
براساس بند ۲ مصوبه هیات وزیران که به امضای محمد مخبر معاون اول رییس جمهور رسیده است، خودروهای وارداتی صرفا در بورس کالا عرضه می شود اما طبق ماده ۲ مصوبه شورای رقابت، بازار تمامی خودروهای سواری شامل خودروهای تولیدی، منتاژ و وارداتی، انحصاری تشخیص و از این پس مشمول دستورالعمل شورای رقابت هستند! سوال اینجاست که آیا مصوبه شورای رقابت می تواند مصوبه هیات وزیران را تحت تاثیر قرار دهد یا اینکه اعضای شورای رقابت به دلیل عدم آگاهی از مصوبه هیات وزیران اقدام به تصویب یک دستورالعمل جدید کرده اند که اگر اینطور باشد، اعضایی که قرار است صنعت خودرو را متحول کنند از مصوبه های جاری آن اطلاعی نداشته اند!
منبع: ایرنا
مدیرکل صنایع خودروی وزارت صمت گفت: خودروسازان داخلی با همراهی زنجیره تامین موفق به تولید یک میلیون و ۳۴۸هزار دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۱ شدند و رشد ۴۰درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۰ ثبت کردند.
دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان کشور با اشاره به رشد ۲۵ درصدی در شمارگان تولید خودرو در سال جاری، گفت: شاهکلید موفقیت برنامههای سال ۱۴۰۲ تولید خودرو در کشور، تعیینتکلیف و اصلاح شیوه قیمتگذاری، همچنین تامین نقدینگی و پیشنیازهای این صنعت است.
معاون صنایع حمل و نقل وزارت صنعت معدن و تجارت از عرضه تندر ۹۰ پیشرفته از فروردینماه با همکاری روسها خبر داد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه عرضهها در بازار سرمایه بر اساس ضوابط قانونی موجود امکانپذیر است، گفت: مجلس تمامقد از توسعه حوزه فعالیتهای بازار سرمایه حمایت میکند و کمک میکنیم تا آنچه را که به عنوان چالشها در حوزه اقتصادی کشور وجود دارد را با تدابیر علمی پیگیری کنیم.
یک کارشناس اقتصادی با ابراز اینکه سالهای گذشته قیمتها عموماً توسط دلالان و نمایشگاهداران اتومبیل و بعد هم توسط سایتهای مختلف تعیین میشد، گفت: عرضه خودرو در بورس کالا باعث میشود عملاً امکان مواجهه با بازار منطقی خودرو داشته باشیم.
بورس کالای ایران با صدور اطلاعیههای جداگانه از پذیرش چهار خودرو جدید متعلق به ۴ شرکت در این بورس خبر داد.
رئیس انجمن همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور اگر چه به ظرفیت خوب قطعه سازان داخلی برای افزایش تولید خودرو در سال ۱۴۰۲ تاکید دارد اما معتقد است که با وجود ظرفیت بالایی که در زنجیره تامین خودروسازان موجود است، اما همچنان در بخشیهایی از جمله تولید موتور و گیربکس کمبودهایی وجود دارد که خودروسازان در حال جبران این نقایص هستند.
این روزها افزایش نرخ ارز از یک سو، عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی و تلاطمات بازار که محدود شدن عرضه مواد اولیه یا عدم فروش آنها را به دنبال داشته است، بر مشکلات قطعه سازان افزوده است. مشکلاتی که از کمبود قطعه در ماه های آینده و کاهش تیراژ خودروسازان خبر میدهد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: دغدغه اصلی ما برای عرضه خودرو در بورس کالا این است که مصرفکننده به کالای مورد نیاز خود با قیمت مناسب برسد، همچنین تولیدکننده به نحوی کالای خود را بفروشد که ادامه حیات دهد و رشد و توسعه داشته باشد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: قرار بر این بود که واردات در بورس کالا انجام شود، اما بر اساس مصوبه هیات دولت قرار است در سامانه یکپارچه خودرو عرضه شود و فعلا عرضهای در بورس کالا نداریم.
پویش تشکلها در آستانه انتخابات دوره دهم اتاقهای سراسر کشور، قصد دارد متناسب با آرمانها و معیارهای تعریف شده در بیانیه خود، نمایندگانی شایسته را به کارآفرینان و فعالان اقتصادی معرفی کند.
رییس انجمن تخصصی همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور گفت: مطابق توافق انجام شده با خودروسازان، طی ماه های آینده قراردادهای فیمابین قطعه سازان و خودروسازان شناور خواهد شد.
مدیرکل خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: رکورد تولید ماهانه خودرو در پنج سال اخیر با تولید ۱۳۱ هزار خودرو در بهمن ماه سال جاری شکسته شد.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی کشور با تاکید بر اینکه تداوم دشواری تامین ارز، منجر به افت تیراژ تولید خودرو می شود، خواستار آن شد تا بانک مرکزی، بانک ها و دستگاه های ذیربط، قطعه سازان را دریابند.
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به تفاهم ۷۰۰ میلیون یورویی در زمینه خودرو و قطعات با روسیه که در نمایشگاه اتوموبیلیتی مسکو صورت گرفته بود، گفت: قرارداد صادرات ۴۵ هزار دستگاه خودرو سایپا به این کشور به ارزش ۴۵۰ میلیون یورو به امضا رسید.
مدیر کالایی یک کارگزاری بازار سرمایه با بیان اینکه در صورت عرضه خودرو در بورس سود دلالان مابین مصرفکننده و تولیدکننده تقسیم خواهد شد، گفت: اگر عرضهها در این بازار متناسب با عرضه و تقاضا در بازار صورت بگیرد، کشف نرخ به درستی انجام میشود و خودروسازان میتوانند به سود مدنظر دست پیدا کنند.
سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها مجلس گفت: امیدواریم به کمک شفافیت بورس و عرضه خودروها در این بازار، دست مافیای خودرو قطع شود که در این حوزه با مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه مجلس از سال آینده طبق قانون، کل خودروها در بورس عرضه میشود.
مدیرعامل ایران خودرو گفت: این گروه صنعتی فعلاً برنامهای برای افزایش قیمت کارخانهای خودروها ندارد، بلکه به دنبال افزایش عرضه در بورس کالا است.
یک نماینده مجلس موافقت ۱۰۰درصدی خود برای عرضه خودرو در بورس را اعلام کرد و گفت: از این مسیر، شفافیت در عرضه و تقاضا ایجاد شده و با رشد عرضهها علاوه بر حذف رانت، اعتماد مردم نیز جلب شده و به مرور قیمتها نیز متعادل و واقعی خواهند شد.
مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: قیمتگذاریهای شورای رقابت در دهههای گذشته سیگنالهای اشتباهی به جامعه داد و محصولاتی که در آنها رقابتپذیر بودیم را از رده خارج میکردیم.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص مطالبات قطعهسازان خودرو کشور گفت: پیگیری و تلاش میکنیم که آن دسته از گروههای قطعهسازی که مهلت دریافت مطالبات ۱۲۰ روزه آنها از خودروسازان رد شده است تا عید امسال معوقات خود را دریافت کنند.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت که با عرضه خودرو در بورس شاهد حذف رانت ناشی از فاصله قیمت کارخانه و بازار آزاد هستیم و همه نهادها باید با روش بلندمدت شرایط را برای عرضه مستمر خودروها در بورس مهیا کنند تا با اعلام برنامه عرضهها، مردم نسبت به خرید مناسبتر از بورس امکان برنامهریزی داشته باشند.